IPhone-wannabees

Det finns iPhone och så finns resten av utbudet med mobiltelefoner. Jag läste en mycket bra artikel i Dagens Industri (tyvärr inte fritt tillgänglig över internet) där det stod klart att Apples framgångar med iPhone beror på att de varit duktiga på att fråga sig vad folk behöver. De har inte frågat ”vilka problem kan vi lösa” och de har inte frågat ”vilken teknik kan vi skapa”.

Just nu är det tufft att tillverka mobiltelefoner. Sony Ericsson brottas med dåliga försäljningssiffror. Det pinsamma är att Sony Ericsson och många andra försöker härma iPhone. Istället för att lansera självständiga produkter, uppfattas deras nya modeller som sämre iPhone-kopior. IPhone har blivit måttstocken.

Jag är trogen macanvändare sedan april 1989. För mig har det varit självklart att Apple är det bästa val jag kan göra. Just nu använder jag en MacBook Pro, iPhone och hela kitet med MobileMe inklusive iDisk. Jag har därutöver två bra Apps i min iPhone som synkar med motsvarande program i min dator, Evernote och Things. Om man inte ska räkna Facebook också?

Jag kan kolla min mail i datorn eller iPhonen, jag har samma bokmärken i datorns Safari som i iPhonens, jag har synkad Adressbok och iCal. (Roine och jag delar dessutom ett par kalendrar i iCal så att vi har koll på den andres tider, vilket är bra om vi ska boka in möte med kunder). Jag kan enkelt lägga ut bilder eller dokument via MobileMe så att andra kan komma åt dem – superbra när jag måste skicka över större dokument till kunder. Jag köper min musik via iTunes. Jag använder Pages, Numbers och KeyNote – och då drar jag också nytta av möjligheten att lägga ut dokument på iWork.com så att andra kan granska, kommentera eller ladda ner dem, liksom iPhoto, iWeb och iMovie som i sin tur hänger ihop smidigt med resten. Jag gör anteckningar, röstanteckningar eller tar bilder med Evernote och AttGöra-listor med Things.

Allt det här är ett så självklart inslag i mitt dagliga liv att jag knappt fattar hur andra gör. De som till exempel skaffar en iPhone för att bara använda som telefon. Lite som att skaffa en bil bara för att det är kul att lyssna på bilradion. Om man inte känner sig bekväm med Apple och alla möjligheter som man får på köpet, utan faktiskt bara vill ha en mobil – varför inte helt enkelt köpa en enkel mobil då? Och varför satsar inte Sony Ericsson krutet på att ta reda på vad den här kategorin av användare behöver? De kan säkert ta fram bra mobiler med resonabelt pris till de som inte vill leva i en supersynkad värld.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *