Den godaste pajen!

Quiche Lorraine
4 pers

Den stora skillnaden med den här pajen är att ost och skinka är i tjocka stavar – annan ost- och skinkpaj brukar ha tunna strimlor och vara mycket kletigare. Jag har aldrig någonsin ätit en paj som varit lika god som den här. Ursprungligen hittade jag receptet i en Allt om Mat på 80-talet. Tror att Werner Vögel har skrivit det.

Pajdeg:
150 g margarin
3 dl mjöl
2 msk vatten

Fyllning:
3 hg rökt skinka
2 hg ost, typ schweizer, grevé, herrgård
3–4 ägg
1,5 dl kaffegrädde
1,5 gräddfil
50 g riven parmesanost
paprikapulver
1 krm svartpeppar
(ev 1 tsk salt, skinka och ost ger dock mycket sälta)

• Sätt på ugnen 250°
• Arbeta ihop pajdegen. Ställ svalt.
• Skär ost och skinka i 0,5–1 cm tjocka stavar. Lägg i en skål och vänd runt med paprika pulver.
• Platta ut degen i en form. Gärna en ”vanlig” form med löstagbar 4–5 cm hög kant.
• Lägg ost och skinka i formen.
• Vispa ihop ägg, kaffegrädde, gräddfil, peppar, (salt) och parmesanost. Häll över osten och skinkan.
• Ställ formen längst ner i ugnen. Grädda i 55–60 minuter. Täck med folie efter 20–25 minuter. Ytan ska vara brun med början till sprucket mönster av osten och skinkan – de liksom höjer sig upp med äggstanningen, testa med provsticka så att all fyllning stelnat.

1 kommentar

Kommentarer ej möjligt!