Israel redo för krig mot Iran?

Det kryper i kroppen på mig. Jag läser i Dagens Nyheter att Israel är redo för 30 dagars krig med Iran. Vem är det som vill ha kriget? Min pappa född 1916 hatade krig. Han sa alltid att vanligt folk aldrig vill ha krig – ”Det är bara de där höga generalerna som vill ha krig, så varför kan de inte ge sig ut och slåss mot varandra, så att folket slipper lida?”

I mars startade Ronny Edry kampanjen Israeler älskar Iranier. Den utgår just från detta enkla faktum att det inte är folket som vill ha krig, det är inte folket som vill döda människor i ett annat land, för de känner inte ens till dem! Och om man lär känna någon i ett fiendeland, så vill man ännu mindre ha krig. Ronnys kampanj handlar just om att få fler människor att lära känna varandra över gränserna.

Jag gjorde en intervju med Ronny i juli – till den bok jag skriver om sociala medier. Det gör att jag känner honom lite mer än vad jag gjorde innan. Och det räcker för att det ska kännas i kroppen och hjärtat när jag läser att Israel är beredda att starta krig med Iran. Det är precis det som är poängen i Ronnys kampanj.

Här står Ronny på en ny bild skapad idag, med anledningen av det ökade krigshotet.

Facebook skriver han också:
We are millions of people who will be hurt. Will be drafted, will have to fight, loose our lives, our relatives. We, parents from TelAviv and Teheran will have to run with our children to the shelters and pray the missiles will miss us. 
But they will fall somewhere, on someone.

Those last few days the sound of war is becoming louder.
So once again, load and clear, we are saying NO to this war 
We saying to the people of Iran: We Love You

Ronny and Michal, TelAviv, ISRAEL

På bilden nedan är hans fru, Michal. Henne har jag aldrig pratat med, men eftersom hon är gift med Ronny, ingår hon i skälen till mitt obehag i kroppen. Se in i hennes ögon. Se in i Ronnys ögon.

Vem i hela världen är det som vill ha krig?

Uppdatering: det finns förstås också en motsvarighet i Iran, faktum är att mer än 50 systersidor skapats under den första facebooksidan som Ronny skapade.

36 kommentarer
 1. adam
  adam says:

  Den här storyn om 30-dagars krig
  är lika sann som nästan allt annat som TT skriver om Israel. Men
  det är så sant: Israeler tycker om iranier och iranier tycker om israeler. Tyvärr styrs iranier av en galen ledare som gång på gång upprepar att judarnas land Israel måste förgöras. Kan du garantera att Ahmadinejads
  vision av Armageddon är bara struntprat? En gång avfärdade man Hitlers tal som ren demagogi och ingenting annat. Kan man vänta och se om Ahmadinejad håller sina löften? Jag vill inte heller ha krig, men att blunda för hotelser om förintelse (av både judar och araber) gör oss medansvariga för konsekvenserna. Ingen fara för det iranska folket! Israel hotar inte folket utan anläggningar som tillverkar vapen. Det är Ahamadinejad som hotar folket med sina dödliga vapen.

 2. Anonymous
  Anonymous says:

  Tror du på allvar inte civila människor skulle bli dödade om israel anfaller irak…och vem har gett israel fullmakt att angripa ett annat land som inte angripit dem.Israel har kärnvapen,varför skulle inte grannländerna få ha det också?

 3. Anonymous
  Anonymous says:

  @adam alla tal från Iran översätts till engelska av ett israeliskt företag som kontrolleras av israeliska staten

 4. Anonymous
  Anonymous says:

  @Adam.

  Du nämner bara att Iran har en galen ledare, men glömmer i samma stund att skriva att även Israel drivs av extremister. Kolla på hur många krig Iran har startat (0!)och hur många USA/Israel har startat så får vi se vilket land man egentligen ska vara rädd för.

 5. Anonymous
  Anonymous says:

  Den som är mer rädd för Israel än för Iran kan inte vara frisk i huvudet. Att Iran inte startar några krig är skitsnack – De har flera terroristorganisationer som går i deras ledband och för krig mot Israel för Iran. Det är Iran som har sagt att man vill utplåna Israel, inte Israel som vill utplåna Iran. Klart Israelerna är oroliga att Iran skall skaffa sig kärnvapen. Här en bra bild som illustrerar problemet.

  http://www.economist.com/node/21560336?fsrc=scn/fb/wl/kc/august11

 6. Anonymous
  Anonymous says:

  Kommer nog att dö en del civila Iranier, eftersom det är för det mesta civila forskare som jobbar med utvecklingen i kärnvapensanläggningarna. Men de vet ju själva vad som gäller. Har man gett sig in i den här leken så får man leken tåla.

 7. Anonymous
  Anonymous says:

  Jag tror inte du inser att det Israeliska folket kommer att känna sig tacksamma för den utökade trygghet de får av att veta att Iran inte kommer kunna hota dem med kärnvapen.

 8. Magnus
  Magnus says:

  Ahmadinejad må köra en adrenalinstinn retorik, men det är inte han som har den verkliga makten att fatta beslut om angreppskrig mot Israel – eller något annat land. De som *verkligen* har den maktren i Iran inser också att det vore rena självmordet för iran att – helt hypotetiskt – om säg fem år skicka två, tre atomvapenbestyckade missiler mot Israel. Den senare staten sitter på hundratals stridsberedda kärnladdningar och skulle dessutom få stöd av USA i ett sådant läge.

  Ordet ”ledare” är f ö överanvänt idag, det är ett nerdummande uttryck både när det handlar om demokratier och diktaturer. Propaganda som är till för att sälja in hotbilder och tankar, och dölja politikernas ansvar inför *oss*.

 9. mrbboy
  mrbboy says:

  Märkliga kommentarer ovan, Iran har aldrig startat krig mot en annan nation mer än att sägas beväpna och finansiera rebell grupper, något som är Amerikansk och Israelisk policy.
  Däremot har mycket ont gjorts mot Iran , CIA kuppen mot dess demokratiskt valda ledare , uppbackning av Saddam Hussain när Irak attackerade och otaliga sanktioner emot Iran , sanktioner som symboliskt är en krigsförklaring.
  Idag är Iran fullkomligt omringade av USA och dess allierade , i alla väderstreck och många tror att man endast väntar på att Bashar i Syrien ska falla innan attacken mot Iran startas.
  Min mening är att Iran bör känna sig otroligt mer hotad i denna situation av ett Israel och US två av världens största militärmakter som plöjer land efter land i mellanöstern , än Israel känner sig hotade över några dåligt översatta textrader från Iran, så hotade att de ska inleda ett förödande krig emot Iran för att de ”kanske” försöker skaffa sig kärnvapen.
  Iran har all rätt att tillverka kärnkraft och med de otaliga och uttalande hot som USA och Israel har gjort emot Iran sen Irak krigets början och som fyller media vardag . ( minns att Bush alltid uttryckte sig om Ondskans axelmakt som skulle bekämpas vilket inkluderade Iran, ) med det i åtanke är det fullt förståeligt att man vill inskaffa kärnvapen för att försvara sig, USA har ju släppt den sortens bomber förr.
  Tyvärr är människor som guldfiskar som inte minns att vi fylldes med exakt samma skräckpropaganda som innan Irak kriget, 48 timmar så snabbt kunde Saddam Hussein bomba oss med kärnvapen som inte ens fanns. ( Collin Powell satt i FN säkerhetsråd och totalt utan skam ljög för hela världen för att kunna inleda sitt krig ..
  Här är vi igen och det är sorgligt med rädda människor som Anonym ovan som äter all skräckpropaganda och säger att Iran får skylla sig själva för att de ger sig in i leker, vilken lek Kärnkraft? Då borde de invadera Sverige också.

  Rädsla är vår svaghet.

 10. Åsa Stenström
  Åsa Stenström says:

  Fast det jag är ute efter är just att sätta fokuset på folket i BÅDE Israel och Iran och att ställa frågan vem bland dem det är som vill ha krig. Ronnys kampanj fick direkt uppmärksamhet bland iranier som startade Iran loves Israel. Det pågår en fantastisk kommunikation mellan människor tvärsöver gränserna tack vare hans initiativ.

  Käbblet om vilket land som officiellt är mest intresserat av krig eller vilka vapen och intentioner de har pågår någon annanstans, medan vanligt folk drabbas.

 11. mrbboy
  mrbboy says:

  Självklart är det så men man måste ha mobben, folket med sig , man måste sälja kriget först till folket därefter kan man inleda kriget. Där kommer media in och springer ärendet att skrämma upp folket. I USA bombar de media med skräck om Iran det har pågått i flera år . Politikerna är mer eller mindre överens om militäraktion trots att Iran inte ens är kapabla till att nå Anerikansk kust.
  Så det är fint med lite kärlek övergränserna men den stora rädda gråa mobben, folket , det är de som i slutändan ger klartecken. (manipulerade med rädsla såklart)

 12. Anonymous
  Anonymous says:

  Under 2000 talet var Irakkriget en stor ekonomisk motor i världsekonomin, nu behövs ett nytt kanske och det blir kanske Iran… Om kriget eskalerar till något större än ”kirurgiska angrepp” kommer många civila (och soldater av kött och blod som ofrivilligt kallats in) att dö. Men ärligt vem bryr sig om folk? Det viktigaste är att det marknadsekonomiska hjulet snurrar, omdirigera kontroll av olja och sedan låta egna företag gå in för att återuppbygga det land man raserat, allt på generösa kontrakt såklart.
  P.S. Har själv upplevt krig, växte upp på gränsen mellan Iran och Irak under kriget.

 13. Magnus
  Magnus says:

  mrbboy: Ungefär så, ja. Ett kommande krig mot Iran har sålts in (i både Israel, USA och Europa) med hotbilder som är påfallande lika dem som spreds om Irak åren fram till 2003 som ett dödligt hot mot världsfreden och en tänkbar kärnvapenmakt. Då handlade det också om att framställa kriget som det enda möjliga. Och när kriget väl kommit trycktes det in att det var en patriotisk eller moralisk plikt att älska kriget och strunta i dem som fick sätta livet till före, under och efter krig och ockupation: många hundratusen irakier.

  Ska man kunna se klart på situationen och se igenom lögnerna måste man kortsluta den här skrämselretoriken och se kyligt på saken. Israel är idag alls inte hotat av att kastas i havet av onda grannar och definitivt inte av Iran (eller av Hamas?!). Landet är militärt skyhögt överlägset sina grannar och det är *inte* sårbart bara för att det ser litet ut på kartan. De är inte heller hotade av utpläning på fem eller tio års sikt. Det kan man inse utan att ha gjort sig till ”mullornas dödspolare” eller vad det nu brukar heta på vissa svenska ledarsidor.

 14. Anonymous
  Anonymous says:

  Skitprat att Iran aldrig startat ett krig. De anföll Israel 1948 och sen dess har de krigat mot Israel genom grupper som Hizbollah. Men TT och svensk media ska alltid vinkla rapporteringen så att Israel får skulden.

  Klart inte skomakaren på hörnet vare sig det är Israel eller Iran vill ha krig men Israel har rätt att försvara sig mot ett land som hotar deras existens. Irans folk gillar inte sin regering men försöker de bli av med dem blir de skjutna på öppen gata. Det säger ganska mycket om ledningen i Iran som vissa idioter här försvarar.

 15. molco
  molco says:

  jag har en kompis från Iran, han sa till mig han var där på besök några månader sen, vi har pratat om Israel-Iran saken och han sa till mig att t.ex som regel dagligen på de nationella nyheter den andra rubriken är om Israel och det är inte en positive en. och jag tänkte de kör den urgamla patent. för att skicka bort hettan från de själve de säger ”där, där borta är fienden” (USA/Israel) och medan så de kan göra vad de vill, plundra folket från deras rättigheter, bli rika på deras bekostnad och be alla att be till Muhammed och Alla därför allt är i deras händer.

 16. Ashkan
  Ashkan says:

  ”De anföll Israel 1948 och sen dess har de krigat mot Israel genom grupper som Hizbollah.”
  Skämtar du med mig nu? Du kan ljuga för svenska folket där alla är inte insatta i ME politik och historia men du kan inte ljuga för en Iranier, 1948 var det pahlavi som styrde Iran och han var Israels polare och en av orsakerna som ledde till Iranska revolutionen var just detta, han sände medecinsk hjälp till Israel och även blod för Israeliska sårade.

  Just nu är det ju Israel som sitter och hotar Iran hela tiden med olika sorters metoder och Iran säger vi kommer att försvara oss.

  @mrbboy
  Tack för informationen men detta var toppen av berget, USA och dess allierade har skadat iranska folket, vi kan inte glömma alla de soldater som dog av kemiska vapen som saddam hade fått från USA och dess allierade, vi kan inte glömma när USA sköt ner en iransk civilplan där 290 kvinnor,barn och män dog där den som hade get ordern får en medalj istället för ut skällning.

  ”Tyvärr styrs iranier av en galen ledare som gång på gång upprepar att judarnas land Israel måste förgöras. Kan du garantera att Ahmadinejads
  vision av Armageddon är bara struntprat?”
  Ahmadinejad är en president och hans mandat är slut om ca 1 år, hans persiak tal går ut på att Israeliska regimen kommer suddas bort och då menar inte folket eller landet och han la till Jugoslavien och sovjet men Memri TV som styrs av två föredetta mossad agenter valde och översätta det på annat sätt.
  http://www.huffingtonpost.com/mark-weisbrot-and-robert-naiman/arash-norouzi-explains-th_b_39069.html

  och ledaren i Iran Aytollah khamenei där majoriteten shia muslimer ser han som sin andliga ledare har förbjudit atom vapen och tillägg är att vi kommer aldrig attackera något land inklusive
  http://www.juancole.com/2006/08/ahmadinejad-we-are-not-threat-to-any.html

 17. Anonymous
  Anonymous says:

  Det är nästan gripande att läsa alla dessa tvärsäkra uttalanden om israel. Man förvånas inte,ty folket i vårt land hjärntvättades och hjärntvättas dagligen med desinformation och lögner om Israel och dess folk.
  Iran är en diktatur,en brutal totalitärt land med feodal styre och hänsynslösa ledare. När dessa säger att Israel får inte fortsätta finnas till,så menar dem allvar.Iran har byggt upp ett monstruös militär styrka,ty dessa ambitioner är imperialistiska,vilket alla tänkande människor inser.
  Iran beväpnad med kärnvapen hotar inte bara stabiliteten i regionen ,men hela världsordning,där sunni muslimer kommer att diktera sina villkor.
  Israel är en demokrati och en tänkande nation,dem går knappast i krig utan att ha påbackning av USA och hela fria världen.
  Vissa av skribenter här räknar jag tyvärr inte till den fria världen,inte heller till den tänkande delen av Sveriges folk.

 18. Åsa Stenström
  Åsa Stenström says:

  It takes two to tango. Uppenbarligen är det inte svårt att få två parter att vara oense.

  Är den viktiga frågan ”vem som är värst” eller är den viktiga frågan ”hur får vi fred”?

 19. adam
  adam says:

  Struntprat?

  Iran Supreme Leader: Israel will vanish from the ’landscape of geography’
  Remark by Ali Khamenei, made to Iranian war veterans, comes amid growing debate over the possibility of military action on Islamic Republic’s nuclear program.
  By Haaretz | Aug.16, 2012 | 4:57 PM

 20. Ashkan
  Ashkan says:

  Adam
  Du lägger ju inte ens tid och läsa min kommentar och inte läser du mina länkar, Först och främst är det Imam Khomeini som har uttalat sig och då menade han Israels regering, Khamenei sa i sitt förra årstal att så länge Israel förtrycker Palesitinier kan inte vi acceptera dessa och glöm inte vad Mashai som är Ahmadijenads rådgivare ” friends of all people in the world—even Israelis”

  Anonym
  Försök och vara lite tänkande som du förespråkar, du anser att Israel är tänkande nation medan andra är inte det, jag anser inte heller att en del tillhör fria folket eftersom de sväljer allt som media säger tex att Israel skulle vara bättre än andra och ”tänkande” nation. Israel går i krig vare sig USA vill eller inte och jag tror inte nationer som Sverige skulle backa upp Israel, Israel gör det de anser är ok och struntar i andras åsikt kolla på alla krig.

 21. Ashkan
  Ashkan says:

  @Åsa
  En del folk måste lära sig och inte förolämpa andra bara för att de har en annan livsstil, en del personer tror att om en nation väljer och klä sig i blå istället för att klä sig i röd så är de andra onda och en trygg nation.
  Allt handlar om respekt och acceptera andra så som de är.
  Man måste acceptera att Iran satsar på att bli en stor nation, de utvecklas hela tiden i alla områden och Iran har sagt vår kärnkraft verk är fredlig och vi vill inte avbryta det men om vi ska avbryta det så får USA ta bort alla sanktioner som drabbar vårt folk men gissa vad USA gick inte med på det, USA sa jag tar bort sanktioner som har med reservdelar till civila flygplan och göra och det var ju väldigt roligt för Iran tillverkar sina egna reservdelar.

  Ska jag vara ärlig så blir det ingen krig, detta är hot som Iranier får höra 10 gånger per år och Israel vet att attackerar man Iran så är konsekvenserna förfärliga, Iran har visat vad de går för under krigstid.
  Israel måste sluta hota Iran för det finns inga atomvapen, när saddam besköt oss med kemiska vapen som han hade fått från väst så ville militären använda kemiska vapen som de hade i lager men Khomeini vägrade och sa att detta är ingen försvarskrig, många oskyldiga kommer dö.

 22. Anonymous
  Anonymous says:

  Det är så lätta att se verkligheten
  i svart och vitt.Ännu lättare är det att säga ”båda sidor är skyldiga”
  Med tanke på vår kollektiva undermedvetna är det givet,vem som är boven.Propaganda från 30-talet och krigstiden,sekellånga stigmatisering av oss judar sitter djupt.Förmedlat från generation till generation.Det hjälper inte att visa fakta,att bevisa faktiskt nynazistiska antisemitiska tankegångar hos Hamas eller dagens persiska ledarskap.Många ser faktiskt inte detta.Nej,det är israeler som plötsligt av någon anledning vill gå ut i krig.Det är israeler som hotar världsfreden.Det är alltid samma folk som görs skyldigt till allt möjligt elände.Världen blöder,men ni är blinda för detta våld och mördande som skakar varje dag vår jord.Tusentals plågas dagligen ,men ni ser bara Israel,ni som är så kloka och fredsälskande.
  Det är problemet.
  Det är denna mystiska sionismen,
  som hamrats in i generationer av Goebbels och Stalins propagandister,det är detta som tynger många.Inte verkliga mördare
  och diktatorer som härskar på denna blödande jord.

 23. Åsa Stenström
  Åsa Stenström says:

  Anonym: din åsikt är alltså att man alltid kan hitta ”en bov”? Tyvärr kan jag inte dela den åsikten. Jag tror att konflikter handlar om dålig kommunikation som ger fördomar som ger missuppfattningar som gör någon rädd som skapar hot som gör en annan rädd osv – fast vid krig mellan länder förstås på en nationell nivå snarare än en personlig.

  Men det finns många likheter. I kärnan på de flesta konflikter brukar det, enligt min uppfattning, ligga EN central fråga som opponenterna tror att de är oense om. Ibland är de verkligen oense, men om man klarar att få igång en äkta dialog med öppna hjärtan så brukar det vissa sig att denna enda fråga är som en nyckel som löser upp alla möjliga krångel.

  Idag handlar argumenten om att skylla på varandra, att hitta syndabockar. Varför inte försöka fokusera på att hitta likheter, att försöka hitta möjliga vägar för att uppnå fred istället?

  Jag har i privata situationer varit med om olyckor och tillbud då några direkt ställt sig och börjat käbbla om vems fel det var, medan andra effektivt kontaktar ambulans, hjälper de skadade osv. Det är fullkomligt solklart vilken av förhållningssätten som ger bäst resultat.

  Det gör mig ledsen att läsa kommentarer från dem av er som väljer att fortsätta jakten på syndabocken. Den metoden är bara bra om man verkligen vill att krig ska fortsätta. Är det faktiskt det ni vill?

 24. Anonymous
  Anonymous says:

  Dagens nyhet,illustration till Anonymous inlägg..

  —————

  *
  Mahmoud Ahmadinejad
  Ahmadinejad: Zionist regime an insult to all humanity

  Protesters hold massive rallies in cities across Iran, marking Al-Quds Day, an anti-Zionist event which calls for the liberation of Palestine; Iranian media says millions expected to attend rallies.

 25. Åsa Stenström
  Åsa Stenström says:

  Jag läser vad ni skriver. Men det är rundgång. Finns det en möjlighet att vi kan enas i följande:
  1) Egentligen vill inte folken i vare sig Israel eller Iran ha krig (och förstås inte något annat land heller).
  2) Trots det känner sig både israeler och iranier sig hotade från Iran resp Israel.
  3) Oavsett om hotet är verkligt eller inte, så upplevs det som verkligt.
  4) Även om hotet från början inte var verkligt, utan en konstruktion av ex media, så blir det efter en tid verkligt, därför att folk blir rädda.
  5) Frågan om varifrån hotet kommer eller vilket hot som är mest allvarligt har mindre betydelse än faktumet att båda parter är rädda för krig.
  6) Finns det något ni kan som kommenterar kan göra för att bidra till att göra folk lite mindre rädda för folk i det andra landet?

  Så vitt jag begriper är Ronny Edryns kampanj ett av få försök som ger människor en känsla av samhörighet över gränserna. Det tycker jag är hedervärt.

 26. Magnus
  Magnus says:

  Åsa, en del av problemet är att israel (och diverse okritiska kompisar – t ex på DN, Expressen och Heritage Foundation – definierar det krig de pluggar för (vare sig det i slutändan ska bli ett eller inte) som ett *preventivkrig*. Och det är sedan länge en del av Israels utrikesdoktrin att allltid vara den som slår först i ett krig, men ändå alltid beskriva sig osm en hotad underdog, trots att man är den bäst rustade staten i hela regionen. Allt annat beskrivs som början till att krypa för fienden.

  Med den synen på en konflikt finns det ingen plats alls för att fråga folket: är det den här striden ni vill ha? Och inte heller för att kännas vid att man själv spelat en roll för uppkomsten av de konflikter det handlar om.

 27. Åsa Stenström
  Åsa Stenström says:

  Magnus, jag tror nog inte heller att det är ledarna som skulle gå att påverka till att fråga folket om de vill ha krig. Men vi har faktiskt sett The Arabic Spring dra fram i Mellanöstern och tydligen kan det göra skillnad om tillräckligt många i folket kan nå ut med sina åsikter.

  Om tillräckligt många av folket i både Israel och Iran hittar sätt att deklarera att de inte vill ha krig så måste ledarna ta hänsyn till det på endera sättet.

 28. Magnus
  Magnus says:

  Åsa, exakt hur skulle den sortens eh, spontan mobilisering för fred kunna hejda ett krig? När man troligen har högst ett halvår på sig? Många i Israel betraktar ju Arabvåren som en bluff, eller som något som snarast har försämrat deras eget läge. Så länge Mubarak satt som diktator var Israel i alla fall säkert på att Egypten höll sig på sin kant och inte utmanade, nu är det inte självklart längre. När bilden av arabländerna runt om är att de kan kasta en mängd blinda folkmassor (i vapen), och snart kanske massdörstörelsevapen, emot dig själv så kommer många att vara helt oförstående till varje form av fredsrörelse. Och Israel är ju i princip säkert på uppbackning från USA om man anser sig tvungna att gripa in mot Iran.

 29. Åsa Stenström
  Åsa Stenström says:

  Den som söker efter fel kan alltid vara säker på att lyckas, för det går alltid att hitta fel. Inget är enklare. Det svåra är att hitta nya lösningar som fungerar.

  Magnus, jag har förstått att du inte tror på lösningar av typen ”spontan mobilisering”. Vilket är då ditt förslag till lösning?

 30. Ashkan
  Ashkan says:

  @ÅSA
  Både läderna i Iran och folket är emot sionism och inte Israeliska folket eller judar.
  En del folk glömmer när israeliska forskaren som satt i flyg tillbaka från idnien till Israel och den blev tvungen och mellan landa i Iran, där iranska säkerhetstjänsten bad den israeliska passageraren följa med och det visade sig att han fick VIP behandling, bättre hotel rum med internet uppkoppling och därefter sovunier från säkerhetstjänsten.

  Igår såg jag en film som jag känner mig tvungen och ta upp med dig, filmen går på iranska biografer och den har blivit en hit, den tar upp palestina konflikten och i filmen fördömer man sionister samtidigt som man hyllar andra judar i Israel som vill ha fred och är emot sionism.

  i Iranska tal så säger man alltid sionistiska regeringen man nämner aldrig judar

 31. Åsa Stenström
  Åsa Stenström says:

  Ashkan, jag förstår att det är skillnad på om man pratar om judar eller sionister om man vill analysera själva problemet. Vad innebär det om man vill lösa problemet? Vilka ingångar till lösningar får man med den kunskapen?

 32. Ashkan
  Ashkan says:

  Åsa, När vanlig folk som jag och du har kunnat ta bort propagandan så blir allt klarare för världen. Själva propagandan är största problemet och om den inte fanns så skulle man läsa konflikterna.
  Tror du att Nazisterna skulle kunnat få makten om de inte använde sig av lögner och propaganda?
  DN kör med denna propagandan precis som Goebells körde Hitlers propaganda
  http://presstv.com/detail/2012/08/17/256703/quds-day-will-remove-zionist-black-stain/#.UDMt5t0gdK1

  Det är genom lögnaktig propaganda som man uppnår sina mål, När Iran säger zionist regimen så tolkas det som judar och anti semit…..

  Det bor tusentals judar i Iran och alla dessa är fria och åka till Israel och komma tillbaka, även när Israel gav de erbjudande att flytta till Israel där de skulle få bidrag så valde de och stanna kvar i Iran.

  Iranska regimen är inte fel fri heller de kör också med sin propaganda men det kommer inte i närheten av det som drivs mot Iran.

  makthavarna gömmer sig bakom propaganda och jag anser att det är det som är största problemet.

Kommentarer ej möjligt!