På med kjolen killar!

Jag läser med förtjusning en artikel i Svenska Dagbladet som handlar om att modeskaparna och det unga designgardet i Paris och Milano nu hämtar inspiration till herrkläder från damgarderoben. Jag har alltid gillat killar i kjol om det händelsvis har dykt upp någon sådan – det händer ju inte precis ofta. Men förutom kilt, så har faktiskt idén med maskulin kjol dykt upp återkommande genom åren och ofta har det varit ruggigt snyggt. Men då har det fortfarande handlat om plagg som varit maskulina.

Nu verkar modefolket ha fått en slags feminin gladchock. Bilderna som illustrerar artikeln visar bland annat en vid vit kjol, röda shorts med något som liknar en korsning mellan knöliga leggings och långkalsonger, samt ett sätt att bära plagg som annars bara brukar gälla för tjejer. Vad är det som händer?

Det här är förstås inte gemene mans mode, men det visar hur trenden går i de extrema lägren, hos de som vill stå ut och synas. Det speglar samhällsutvecklingen och jag tycker det är positivt. Å ena sidan kan jag ibland vara lite avundsjuk på att det verkar så mycket enklare att klä sig när man är kille, men å andra sidan har jag också tänkt att det måste vara mycket mer begränsande att välja kläder när man är kille. Nu håller gränserna på att förändras.

Jag minns en rejält maskulin man, en konstnär med långt hår och skägg, som någon gång på 80-talet kom in i en affär jag jobbade i. Han var klädd i en ”grevinnas gamla trosor” och ett vitt linne. Trosorna var i modell av rejält stora shorts och hade breda spetsar. Till detta hade han ett par guldkedjor dinglande från halsen. Efter det mötet insåg jag att den sanna maskuliniteten knappast hotas ens av en grevinnas gamla spetsprydda trosor. En riktig man klarar lätt att gå klädd i ungefär vad som helst utan att tappa sin maskulina utstrålning. Och för den delen är det inte alla killars dröm att framstå som så maskulin som möjligt.

Läs också artikel på men.style.com eller kolla på deras bildspel!

26 kommentarer
 1. mannen
  mannen says:

  Sant, sant. Den manliga garderoben är, precis som du säger, rätt begränsad i jämförelse med den kvinnliga. Jag hoppas kunna bära kjol oftare i framtiden, helst utan att få konstiga blickar. Men det lär ju inte hända på ett tag, tyvärr.

 2. Peter
  Peter says:

  Jag blev mycket farsinerad och glad över att det äntligen händer något på modefronten för killar. Killkläder är ju så in i vassen tråkiga. Svarta Chinos, hur kul är det på en 10-gradig skala, 1!? Tjejer har ju så mycket snyggt och läckert att välja på. Ta alla skor tex, så himla fina, som godis. Ta ett par sura herrskor, ser ju mest ut som tjocka klumpiga skyddskor från blåkläder – så jävla trista!
  Fram med mer vackra och romantiska kläder för killar. Jag skulle gärna ha kjol och ett par fina klackskor i röd lack – oooh! Ett par tighta byxor med ballerinas i lack – så vansinnigt snyggt!

 3. Åsa Mitt i Världen
  Åsa Mitt i Världen says:

  Peter: killskor är sällan fantasifulla. Killar kanske bör använda sin fantasi till att typ ingenjöra ihop smarta uppfinningar istället för att glatt stoppa ner fossingarna i ett par färgsprakande, galet dekorerade skor? Det kanske är en strategi att killar ska ha så tråkiga skor att de ska bli mer ingenjöriska och byråkratiska? Ha ha! Stackare.

  Fast den gängse manskulturen innebär också att killar är tvingade till feghet i valen av plagg, så att de inte sticker ut och ser för wild and crazy ut, för om de gör DET så kanske de är feminina och om de är DET – ja då kan man inte lita på nåt… Och då blir det svårt att sortera människor. Sortera bör man, annars dör man.

  (Jag börjar bli lite trött märker jag… Hoppas alla ser ironin)

 4. Anonymous
  Anonymous says:

  Hej,

  Jag har kjol på byxor och väldigt vida byxor (byxkjol) på mig hela tiden. Ibland en klänning, lager på lager osv. Jag trivs i det, känner mig snygg och min fru tror att jag ser väldigt bra ut i kvinna kläder på et manligt set.
  Manniskor här omkring tycker att
  det är helt OK och fint. Det funkar även på mit job (och jag har en hög position)
  Hälsningar
  G

 5. Anonymous
  Anonymous says:

  Det låter intressant med att killar som använder kjol. Tycker det är snyggt på oss killar, men vilken färg och hur lång ska den vara? Funderar på att börja använda kjol, men vågar inte riktigt. Ska jag bara börja med det.

 6. Åsa Stenström
  Åsa Stenström says:

  Hej Anonym!
  Det är ju svårt att veta hur du ska jag göra, för jag vet ju inte vad du är för typ av människa. Du kanske kan börja med att kolla runt på modebilder där män bär kjol och känna efter om någon modell känns mer som ”du”?

  Sen kanske du kan ha den lite i smyg först, bara hemma, för att vänja dig?

  Lycka till!

 7. Anonymous
  Anonymous says:

  Hur vanligt är det att killar använder kjol? Jag tycker att det är snyggast med svart kjol på killar. Blir tänd på det.

  • Ricky Norbäck
   Ricky Norbäck says:

   Hej jag är man som har börjat att bära kjol. Mest är det skinnkjolar som jag gillar
   Jag tycker själv att jag känner mig bekväm i det.

   Så jag tycker absolut att killar skall börja bära kjol. Först och främst så är det snyggt och för det andra så är det luftigt. Så alla killar va inte rädda för att bära kjol.

 8. Anonymous
  Anonymous says:

  Kul med killar som vågar att använda kjol. Det är en frihet som vi killar har rätt att använda. Själv så använder jag kjol och triv i det.

 9. Anonymous
  Anonymous says:

  Äntligen kanske det händer nåt med vårt genusmossiga västerländska mode. Kvinnor kan ha på sej vadsomhelst, killar är begränsade – även om pingvinkostymsslipsklädda herrar kanske håller på att bli lite ute…

  För några hundra år sen kunde faktiskt män ha på sig vad vi idag skulle kalla klänningar. Tycker det skulle va kul om nån trendsättare kunde börja – typ Mick Jagger, Darin, Obama eller Niclas Strömstedt. Själv är jag nog lite för feg som 64 bast – kanske sulle jag vågat som 19-åring:-) Men visst har jag tänkt tanken att gå ”luftigt” under det svenska sommarhalvåret!
  Berra

 10. Leif
  Leif says:

  Tycker det är ur häftigt att killar börjar använda kjol Sjäv har jag börjat använda det. Fick till och med en av tjejen i julklapp. Trivs jätte bra med att ha kjol.

 11. Anonymous
  Anonymous says:

  Vad menar du med ”mailadress i profilrutan”? Jag kan inte hitta någon mailadress och vad exakt är profilrutan, ständigt denna kurragömma i datorvärlden, typ ”jag har tur” på Google! vad fan betyder det?

  Skärpning, använd företrädesvis redan etablerade begrepp, klassifieringar & rubriker! Ingen mening med att alla uppfinner sin variant!

 12. Åsa Stenström
  Åsa Stenström says:

  Anonym:
  1) Profilrutan har ändrats. Den såg annorlunda ut när den här bloggen startades. Google har s.a.s. automatiserat.

  2) Jag förstår inte var du ser att jag har skrivit ”mailadress i profilrutan”? I alla fall inte i det blogginlägg som du kommenterat och inte heller i kommentarerna här? Väl? Eller är jag blind?

  3) En e-post man kan använda för att maila till mig är asa@kappelshamn.se

 13. Anonymous
  Anonymous says:

  Fick syn på den här tråden om kjol till män.
  Har sett en annan vaiant som hette något typ, ”man för en dag” där kvinnor fick prova på att bete sig som män och vara klädda så oxå, mkt intressant. Jag kände igen många olater som jag ofta ser och säkert har en del av själv. Är ganska uttråkad av manliga kursledare, projektledare, nya chefer alla med samma attityder och inbillade måsten.

  Har sett den där om par som byter kläder med varann och blir plåtade av en canadensisk fotograf. Vissa ser riktigt bra ut!

  För egen del så skulle det gå utmärkt eftersom de jag varit ihop med haft kläder som jag själv skulle kunna tänka mig att ha på om jag vore kvinna. Det får gärna vara tunnt, urringat & kort eller snygga kill-/unisex-kläder, man får ju föra sig efter vilka kläder man har på sig,
  Min eventuella manlighet är inte så tunn att den sitter i töntiga herrkläder utan bygger på en inre personlighet som jag inte skulle ha problem med att hålla även om jag vaknade upp som kvinna en vacker dag.

  Den som känner sig lite osäker utan sin vanliga konformitet kan ju utveckla någon annan typiskt bekräftelse på manlighet tex börja med att spotta på marken var gång man går ut ur en bil eller ett hus, knacka lite kaxigt på snusdosan & proppa upp läppen så man ser ut som en boxare, välja ut ett fotbollslag som man gillar skarpt och skämta om detta i tid & otid!

  Tycker själv att kvinnor har det mkt bättre med att få ha på sig i stort set vad som helst, inklusive (allt) det en man brukar ha.
  Det är väl bara till vardags som det anses mera slampigt att gå topless än vad det är för en man vid tex mkt varmt väder eller smutsig syssla på jobbet.
  Går man på kalas, tillställningar mm är det dock männen som blir begränsade; man ska ha strumpor, heltäckande skor, långbyxor, skjorta, slips, varm kavaj och allt i dämpade färger. Skit-trist och obekvämt!

  Kvinnorna kan oxå ha samma men lika bra barbent, tunna fina skor, inga sockor, sandaler, kjol, klänning, ärmlös topp, djup urringad topp, mönstrat i allehanda färger. En kille som lätt kan gå topless kan absolut inte ha en urringad top, gud förbjude! Märkligt va när damernas bröst ses som viktiga att dölja, eller är det den tunna manligheten som faller ut om man har en öppen halsringning?

  Jag köper ofta snygga tröjor på damsidan, gillar inte åtsittande hals eller tjocka trikåer. Det tycker nog många är uppseedeväckande men man reagerar inte på samma vis när folk kommer med nålar i läpparna, örringar till & med instansade i snibben, tatuerade som grova brottslingar, har mössa & luva på sig inomhus även på sommaren, nerhasade byfåne-byxor för det är tufft, ett ”läckert” sätt att på ytan visa att man inte är slätstruken, typ!
  forts följer

 14. Anonymous
  Anonymous says:

  På badstranden efter badet då man är trubbig att klä på innan helt torr kan man som kille gå till glasskiosken med ett badlakan runt höften men fy om man lånar tjejens jeanskjol, hu! Då är man nog fikus!

  Kör numera med tunna sockor typ 20 den, vintertid knästrumpor och det räcker fullkomligt och är underbart när man är ute tex i kallt garage, man behöver inte ha tjocka långkalsingar. Innerst inne så är det så tex frottésockor ser ut, väv av samma typ där, titta på ett par välanvända när luddet har försvunnit!
  I stället för långkalsingar om det är jättekallt har jag strumpbyxor i bomull/ull så man slipper kalla glipor på smalbenen.
  Sommartid kör jag helst med damvarianten på skor, kollar man när det finns samma typ på båda sidor så är de på damsidan oftast i bättre/mjukare skinn & mera öppna = lättare att hoppa i. Herrskorna är mest klumpiga, har små löjliga öppningar att trä ner fötterna i, varma, onödigt breda & med för tjocka sulor.
  Har ett antal ballerinaskor & tunna damsandaler som jag trivs med och har till långbrax & shorts, tycker absolut inte om drag-stilen, den ser fnaskig och gycklande ut och högklackat tycker jag är fult på vem som helst och egentligen speciellt olämpligt på det kön som mest drabbas av benskörhet.

  En kille på jobbet frågade en sensommardag om det inte var kallt att vara utan strumpor!!! Att de flesta kvinnor gick utan verkade han inte fatta och fötterna är väl likadana på en tjej, bara ett par storlekar mindre!
  Det är en oskriven lag; har man snopp så ska man ha strumporna på så långt möjligt, saknar man snopp så ska man ha BH på, oxå oavsett man vill eller inte.

  Skulle mkt väl kunna tänka mig kjol & klänning, jag vet det är skönt men i så fall bara för min egen skull, inget drag-spektakel med smink, uppstoppade BH´ar eller bling-bling.
  Fick då & då prov-visa en tidigare sambos nyköpta kläder för hon ville se hur de såg ut sittandes på, jag är ju inte helt platt, typ liten a. Vi hade nära samma storlek även i skor och hon var den som fick mig att börja med tunna knästrumpor.

  Gurra

 15. Åsa Stenström
  Åsa Stenström says:

  Hej Gurra!
  Många roliga vinklingar på detta med hur kvinnor och män kan/får klä sig kontra vad som helt enkelt är praktiskt.

  Tack för att du kommenterade!
  Åsa

 16. Anonymous
  Anonymous says:

  Kjolrapport från Gurra:

  Nu har jag i ett antal lediga veckor haft kjol på mig flera timmar om dagen, ibland hela dagen.

  Jag har vart hemma ganska många dar och trädgårn är stor, mina grannar tror jag inte blir skärrade heller.

  Det är verkligen jätteskönt med kjol, har man bara kommit över ovanan så sitter den där hur naturligt som helst.

  Jag har varit öppen med detta och de flesta kvinnor säger, ja visst är det skönt! Killar tror jag inte skulle våga fatta!

  1) En veckad kjol med resår, längd = ner till överkant på knäna fd maskeradkjol, jätteskön och sitter bra men har inga fickor, blir faktiskt för varm om det är högsommarvärme. Antagligen syntet, är lite noppig.

  2) En HM-REA, typ jeanskjol i stretch, kort men inte ”mus-i-kant”, skön när det är riktigt varmt och har fram- & bakfickor men måste dras ner när man reser sig. Känns i stort sett som att ha ett par shorts på sig. Den är ju egentligen bara ett par shorts som inte har blivit ihopsydda mellan benen!

  3) En lång (halvvägs ner på smalbenen) tunn bomullskjol i 2 lager och resår, inga fickor, skön om det är kyligt, loppisfynd.

  4) En kvarglömd klänning med bred resårkant mitt för bröna, och om man vill katastrofsnöre att knyta runt halsen. Inga fickor, sitter skönt men åker såklart ner efter ett tag men snöret är inte skönt, man får gam-nacke, knutändarna kittlar på ryggen och ingen 100% säkerhet ändå. Kan förstå att en del inte märker när napparna kommer fram eftersom det rör sig lite hela tiden och inte finns någon skarp kant så känns det inte. Det räcker med att man sträcker sig upp mot en hylla eller böjer sig ner, inge bra att arbeta i.

  1 & 3 bäst i test om man reder sig utan fickor, snytpapper kan man klämma i resåren

  1, 2 & 3 bra att jobba i ute & inne

  4 bra bara till att softa i

 17. Anonymous
  Anonymous says:

  Hej! Roligt att läsa om detta med killar i kjol mm. Jag är en man som haft en kort jeanskjol i många år. Jag har använt den flera veckor i sommar när temperaturen närmat sig 27 gr inomhus. Innomhus ja, – för jag är väl lika feg som de flesta kjolägande män att använda den ute. Vad praktiskt det skulle vara att ha kjol när man åker och badar och ska byta om! Ja, jag kan tänka mig att män börjar använda kjol mer och mer. Ballerinaskor likaså. Sådana har jag däremot på mig utomhus ibland. Lennart

 18. Gurra
  Gurra says:

  Vid varm väderlek har jag haft kjol stl 38-40 på mig ett par år nu, jeanskjolstyp och liknande i linnetyg med fickor såklart. Inte kortare än halvvägs ner till knäna.
  Jätteskönt, mycket bättre än shorts, en jag har som knappt någon ser är i tunnt mörkblått tyg samma utseende som ett par shorts jag har, men man får tänka på hur man sitter då, har kalsingar under såklart, dock inga fula långbenta boxertyp!. Visst är det en del som tappar hakan men det finns ju så mycket värre yttringar att fasa över så det skiter jag i, Haft kjol även på jobbet när det varit mycket varmt, jag ser inte kjol som en självklarhet i sig utan som alternativ just när det är varmt.

 19. Kalle
  Kalle says:

  Jag är en man som vill vara en kvna och jag har en bh och tror på men för att jag tycker att det är härligt att vara en kvna och jag har en par strumporbykor och kol

Kommentarer ej möjligt!