Vad händer om man inte sköter sin gräsmatta?

Normalidén om en gräsmatta är att det ska växa gräs i den. Börjar det växa mossa eller maskrosor tar man bort det. När träden fäller frukt städar man bort frukten. Men vad händer om man inte gör det?

Vi gillar inte trädgårdsskötsel, alltså har det inte varit någon stor uppoffring att strunta i att ta bort fallfrukt. När man gör det så upptäcker man ganska snart att naturen är bra på att ta hand om frukt. Det kommer en massa fåglar och en hare som gillar frukten i vår trädgård. De fortsätter att äta på frukten så länge något hyfsat ätbart finns kvar. Resterna ruttnar, äts av insekter och kommer att bli ett med vegetationen den helt naturliga vägen. När sommaren kommer är det ingen som tänker på att vi inte plockade bort frukten i höstas, för den har trollat bort sig själv.

Nå, men mossan då? Det första jag lade märke till var att katterna gillade att göra sina behov där det växer mossa. Lätt att riva upp, lätt att täcka över med och vips får gräsmattan gödning. Precis det som rekommenderas för att få bukt med mossan. Det andra jag lagt märke till är att våra koltrastar gillar att borra ner näbbarna i marken där mossan växer. De går fram som miniatyr-jordfräsar och vänder upp och ner på mossan. Något år senare har nya växter letat sig dit.

Som ni vet har det blivit både varmare och torrare somrar på Gotland, vilket påverkat vår gräsmatta. Delar av den har blivit helt sönderbränd. Andra delar har under en tid mest sett ut som en jord-öken. Kanske borde vi ha bättrat på med gräsfrön och bevattning på hösten, men det har vi inte gjort.

Idag har jag gått runt i vår trädgård och myst i vår stora blomsteräng. Vi har så många sorters blommor! Okej, det finns några maskrosor, men det härliga är ju alla de andra blommorna! Tusenskönor, svalört, rödplister, pärlhyacint, luktviol, styvmorsviol, te-veronica, gullvivor, blåsippor, vitsippor, blå vitsippa, skatnäva, aftonstjärna, kornvallmo, vitklöver, rödklöver, hundkex, rölleka och mandelblomma. Plus en massa som jag glömt.

 

Många pratar om att det är viktigt för insekterna och särskilt bina att det finns blommor. Vår gräsmatta/blomsteräng är alltså helt perfekt för bina!

För två veckor sedan hittade jag också toppmurklor i trädgården.

Vid det här laget kan man se att vissa växter som trivs på torr mark har tagit över delar av vår gräsmatta, helt utan vår inblandning. Det har blivit som olika biotoper.

Och ja, vi klipper gräset, eller tar hjälp att klippa gräset så snart kommer mycket av blomsterprakten att vara borta, men det som växer här tycks ju gilla att bli klippt ibland, annars skulle det inte fortsätta att växa här.

Jag tycker det är så himla härligt med mångfalden i vår gräsmatta. Jag vill aldrig mer ha en vanlig trist gräsmatta med bara gräs.