Varför Gotland är perfekt

Självklart är tycke och smak olika, men i min värld är det så här:

  1. Östersjöns vatten har perfekt salthalt. Samma som tårvätska. Det svider varken i ögon eller näsa. Jämför västkusten eller medelhavet. Jämför med sötvattenssjöar.
  2. Östersjöns maneter är snälla maneter som inte bränns. Jämför med västkusten.
  3. På Gotland kan man enkelt ta sig runt i naturen. Våra skogar är lätta att gå i. Ofta är det ljus tallskog eller hällmark. Längs kusten är det alltid öppna ytor. Jämför med Smålands kompakta skogar och buskage vid sjöarna.
  4. De sjöar som finns på Gotland kallas träsk och har särskilt på norra Gotland riktigt klart vatten. Jämför med insjöar med nästan brunt vatten.
  5. Fossilerna. På andra ställen finns det småsten. Här finns det fossiler. Vad är roligast: en liten kluns granit eller en liten trilobit?
  6. Snälla djur. Vi har rävar, rabbis (vildkanin), harar, igelkottar och ekorrar. Inplanterat är rådjur och vildsvin, vilket är irriterande dumt gjort, men, fortfarande är våra djur tämligen harmlösa i jämförelse med älgar, vargar och björnar.
  7. Fantastisk blomrikedom. Det blommar längs våra vägkanter. Det blommar på fälten, på hällmarken, i skogen, på stranden och dessutom rymmer våra trädgårdar ofta spännande växter som vindruva, mullbär eller persika.
  8. Avskildhet. Här kan man nästan alltid hitta ett eget ställe att vara på om man vill vara ifred.
  9. Klintkust och raukar – det är ju bara så häftigt och vackert!
  10. Nedlagda kalkbrott som har börjat bli spännande platser för bad och fiske.
  11. Myllret med konstnärer, musiker, teater och hantverk.
  12. Korta avstånd. Okej, avstånden kan kännas långa när man väl är på Gotland, men jämför med fastlandet: hur långt är 4 mil då? Eller 15 mil?
  13. Mysiga restauranger. Tack vare all turism har standarden på våra restauranger höjts generellt. Vi har ovanligt många restauranger till en befolkning på 56 000. Därav ett par som omnämns i de fiiiiina publikationerna.
  14. Personligt bemötande. Här är så pass litet att man ofta får en personlig relation till dem som jobbar i affären eller på banken.