Julnostalgisk
Nu har vi ätit dopp i grytan – fast sedan flera år är det en moderniserad variant med färdigkokt julkorv som värms i buljong. När jag var liten ingick det att mamma skulle koka skinkan i en jättestor gryta och jag tror faktiskt att hon gjorde det på julafton, för jag minns tydligt att när de andra hade hunnit fram till lutfisken så hamnade jag bland disken – eftersom jag inte fixar lutfisk – och då fanns där alltid en extremt fettig gryta…
I alla fall, när jag var liten så använde vi verkligen skinkspadet till dopp i grytan. Men jag föredrar varianten med att lägga korv i buljong.
Det känns som att kraven på att laga mat och baka inför julen var mycket högre. Mamma som inte ens gillade hushållsbestyr bakade massor av kakor, saffransbröd, norskt julebröd, fruktkaka och kokade knäck. Vi köpte en halv gris som förvandlades till skinka, pressylta, leverpastej och köttbullar. Mamma och pappa lade in sill. Någon dag innan julafton ingick det att mamma tog någon med sig för att stjäla årets julgran. Berättelsen om ”årets julgransstöld” var en av julaftons höjdpunkter, mamma var bra på att dramatisera tillvaron.
Mina första jular firade jag i Vittinge i Västmanland. Då satt vi i finrummet i en soffgrupp klädd med mörkröd, mönstrad sammet. jag var sladdbarn och jag kände tydligt att alla var särskilt inriktade på att glädja mig. Jag var 3 eller 4 år när jag förstod hemligheten med tomten. Sambandet med att pappa just måste ner i källaren och att det sedan kom en tomte var allt för uppenbar. Men jag minns det som att jag inte sa det till någon därför att jag inte ville göra dem ledsna. De ville att jag skulle tro att det var en riktig tomte, så jag spelade med.
Från 1968 har jag firat alla jular på Gotland. Flera år firades julen på Hantverksgatan i Roma. Från det att vi byggt sommarstugan i Burge kom så jularna att firas där. Sedan 2001 har vi firat jul i Kappelshamn – med undantag för 2006 då vi var i Sorunda. En del av vårt julpynt kommer från mitt barndomshem och för mig är det mycket viktigt att få plocka fram de här sakerna år efter år. Bland annat en julbonad som mamma broderat.
Vi har moderniserat julen väldigt. Vårt mål är att skapa julstämning i huset, kunna koppla av och trivas. Därför har vi förenklat så mycket som möjligt med julmaten, plus att vi ju knappt äter kolhydrater så det blir ju ingen potatis och bara ytterst litet bröd – och då blir det något vi unnar oss extra för att det är jul. Jag tycker vi har lyckats riktigt bra. Vi har en alldeles ovanligt skön och avspänd julafton.
Hoppas du har det lika skönt som vi har i ett soligt Kappelshamn!
Dopp innebär inte korv! Det ska vara en doppbulle som man sänker ner i skinkspadet, och fiskar upp innan det blir alltför dränkt!
Busgott, men inte för mycket!!!
Ronnie
Ronnie: Doppbulle? Eh? Vörtbröd har vi ju förstås. Och julkorv. Men doppbulle? Vad är det?