Felkonstruerat recept på lammstek…
Jag hittade ett recept på Lammstek med honung och rostad mandel. Det lät ju gott, så vi slog till. Just nu försöker jag tillreda steken enligt receptet och blir irriterad.
1/ Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort de hårda hinnorna runt lammsteken.
Funkar bra. Tror man…
2/ Värm honungen i en liten kastrull, tillsätt vitlök, rosmarin, apelsinskal, fänkålsfrö och senap.
Varför göra det NU? När jag äntligen fattat att ”pensla på” innebär att man ska pensla på just den här honungsblandningen, så har det gått 40 minuter. Det är ju gott om tid att fixa med det här efter att man satt in steken i ugnen!
3/ Salta och peppra lammsteken. Tag ut den heta långpannan ur ugnen. Droppa olja över den och lägg i steken. Sätt in den i ugnen. Låt den få färg på undersidan i 10 minuter. Vänd på steken och låt den få färg på andra sidan.
Va? Het långpanna? Skulle man ha haft den i ugnen? Varför inte skriva det vid punkt ett i så fall? Och vaddå långpanna – i min värld är långpanna den stora ”djupa plåten” som hör till spisen, det känns överdrivet stort till en liten lammstek? Jag tar en ugnsfast form istället.
4/ Sänk ugnsvärmen till 125 grader och stek i cirka 20 minuter. Ta ut steken ur ugnen och pensla på när steken är klar. Häll vinet och buljongen runt om. Sätt in en stektermometer och stek tills innertemperaturen är cirka 60 grader.
Men? Varför inte dela upp det här i två punkter så att det blir tydligare? Så här:
4a/ Sänk ugnsvärmen till 125 grader och stek i cirka 20 minuter.
4b/ Ta ut steken ur ugnen och pensla på när steken är klar. Häll vinet och buljongen runt om. Sätt in en stektermometer och stek tills innertemperaturen är cirka 60 grader.
5/ Pensla steken och ös den med vinspadet några gånger under tiden den står i ugnen.
Och både vid punkt 4 och 5 ska man alltså fatta att det man penslar med är honungsblandningen.
6/ Hetta upp en stekpanna och rosta mandelspånen tills de blivit gyllenbruna, passa så att de inte bränns.
7/ Ta ut steken när den är klar. Pensla den med det sista av honungen och strö över mandeln. Steken ska vila i en kvart innan man skär den i skivor.
HÄR står det för första gången att man ska pensla med honungen – men då är ju matlagningen nästan klar…
8/ Om du vill servera en sky till kan du vispa ur pannan med 2 dl köttbuljong och sila upp spadet i en skål.
9/ Skiva steken och dekorera med kvistar av doftande färsk rosmarin.
Inte ett nybörjarrecept. Tur du är en gammal matlagningsräv!
Storasyster Amanda tipsar på sin blogg om balsamvinäger. Hon har lärt sig något by learning by doing; Den hårda vägen.