Dåtidsbranscher

Det finns en del branscher som känns mer och mer fel för varje år som går. Här ska jag göra ett försök att lista sådana branscher som jag tror för en allt mer tynande tillvaro.

  1. Tobaksindustrin och särskilt röktobak. Det blir rökförbud på allt fler platser, både arbetsplatser, offentliga platser och restauranger. Det är inte så coolt att röka idag som det var när jag växte upp. Alla vet att det är farligt. Den enda tobaksort som möjligen klarar sig är snus och kanske är det till och med så att det är det nikotinfria snuset som kommer att klara sig ut detta?
  2. Papperstidningar och pappersböcker ersätts av e-tidningar och e-böcker, vilket innebär att hela kedjan med tryckerier, åkerier, tidningsbud, tidningskiosker och bokaffärer kommer att påverkas. En del böcker och tidningar kommer nog att klara sig och kännas mer exklusiva. Till exempel vackra böcker i stort format – sådana vill man inte gärna klämma ner i en iPad. Eller böcker där den taktila känslan, upplevelsen av pappret och doften är viktig.
  3. Detaljhandeln. Allt fler produkter går att köpa på internet. Du får tillgång till ett fantastiskt utbud, du kan handla när du vill hemma från soffan och ofta levereras det hela vägen hem till din brevlåda eller i alla fall till ett utlämningsställe nära dig. Så, varför ska vi fortsätta att gå i affärer? Igen handlar det om det taktila, att kunna klämma, känna, dra och lukta på de varor man köper. När det gäller kläder är det ofta viktigt att prova – men internetaffärerna är fiffiga och har sett till att det är enkelt att returnera, så det är inte så stor risk man tar. Ett annat skäl att gå i affärer är att träffa folk, att det är härligt och mysigt. Ju mer attraktiv upplevelse affärerna kan leverera, desto större skäl att gå dit.
  4. Bensinbilar… och andra bensindrivna fordon. El, biogas, laddningshybrider, ja t.o.m. miljödiesel känns som mer framtid än bensinbilar.
  5. Sen är jag lite lur på potatis och spannmål. Insikten om att vi bör undvika att äta kolhydrater når allt fler. Vi hittar andra sätt att komponera våra måltider utan potatis, pasta, ris och bröd. Sannolikt kommer vi alltid att äta lite kolhydrater, men nog borde grödorna potatis och spannmål påverkas negativt av detta?