Rätt ska vara rätt, låt oss alla betala för varje länk vi publicerar på internet!

Ibland brinner hjärnan nästan upp när jag försöker förstå hur en del tänker. Idag brinner det när jag läser  artikeln på Journalisten.se ”Utgivarna: ”Inte fel att kräva betalt av Google”. (Just, Journalisten, vad blir jag skyldig för att jag lade ut den länken?).

Det resonemang som förs går ut på att Google ska betala en licens till tidningarna för att de i sina sökresultat använder fler än elva ord vilket innebär ett intrång på upphovsrätten. Likaså använder Google så kallade tumnagelsbilder.

– I värsta fall, för Google, kan de åka dit på tre saker. Tumnagelbilderna som Google publicerar utgör ett upphovsrättsintrång. Texterna som de publicerar är också så pass långa att de kan utgöra upphovsrättsintrång. Till sist är länkarna i sig ett upphovsrättsintrång, eftersom de medför ett tillgängliggörande av materialet, säger Olle Wilöf.

(Jepp, taxametern tickar, nu har jag klistrat in fler än elva ord…)

Man citerar även Angela Merkel i artikeln:

Merkel vill se ny lagstiftning som utvidgar den tyska upphovsrättslagstiftningen och som syftar till att tvinga teknikbolagen att betala en licens till medieföretagen, bland annat som ett slags kompensation för uteblivna annonsintäkter.

(Ooooops, ännu fler ord!)

Om det är så här vi ska tänka, så borde ju Google verkligen se om sitt hus och se till att kräva att alla tidningar betalar en licens till Google för att kompensera Googles uteblivna annonsintäkter. Egentligen borde ju alla vi som publicerar något alls på internet betala en licens till Google för att de låter oss bli sökbara i deras världsledande sökmotor. Om jag söker på ”åsa stenström” kommer det upp 14700 sökresultat – en del handlar om personer som har samma namn som jag, men låt oss säga att 7000 av dessa kanske handlar om mig och att en del leder till mina bloggar, mitt Facebook, mitt företags hemsida och så vidare. Tack Google – vad blir jag skyldig?

Fast nu är ju jag lite fiffig, så jag passar på att länka till Google och även om jag då inte kommer upp i 7000 länkar, så borde jag i alla fall kunna reducera min nota lite grand? Varför får jag känslan av ett nytt momssystem? Vi kanske bara borde låta en massa länkar hit och dit cirkulera gratis på nätet tills dess någon plockar ut ”nyttan” från en länk ur systemet och då får man betala? (Hur nu det skulle gå till?)

Allvarligt, vad skulle hända om Google plötsligt skulle plocka bort alla länkar till tidningar från sina sökresultat? Hur många fler besökare till tidningarnas sajter skulle det generera? Nej just, massor av tidningar som vi idag råkar hoppa in på, skulle vi aldrig någonsin komma i närheten av att läsa om Google inte fanns. Jag tror att Google borde kunna casha in en rejäl summa pengar om det blir fråga om att väga ”respektive parters kompensation för uteblivna annonsintäkter” mot varandra…

Eller, är det jag som inte fattat det här? Om någon av er som läser det här skulle vilja länka till det här blogginlägget, ska jag då ta betalt av er? Eller ska jag bara ta betalt om ni använder fler än elva av ”mina” ord?

Och, förresten, Journalisten.se, nu lade jag ut en länk till och då borde jag väl med hela två länkar kanske ha kompenserat för att jag lade in två citat här? Fast, när jag tänker efter, genom att lägga in hela två citat, så kan jag ju ha gjort andra ännu mer nyfikna på själva huvudartikeln, så då kanske ni har fått ännu fler besökare och ska det hålla på så, jag då kommer ni snart att vara skyldig MIG pengar!

NU börjar jag fatta! Jag är med! Bring me the money! Eller?