Bevara Gotland och Låt Oss Vara Människor!

Tjusig rubrik, eller hur?

Jag har tidigare skrivit en hel del med temat ”bevara” här på bloggen. När det handlar om att bevara Gotland så behöver vi definiera VAD som ska bevaras samt slå fast en TID så att vi vet vad bevarandet går ut på. Tidsfaktorn kan nog variera från plats till plats, ibland är det en grav från vikingatiden som ska bevaras, ibland är det en sandstrand, men jag uppfattar att vi rör oss med mycket odefinierade begrepp här, man förväntas intuitivt förstå vilken tid som passar till vilken plats och bevarandevärt objekt.

Jag exempelvis har hört företrädare från turistnäringen sucka över att offentliga tjänstemän och andra tyckare verkar ha nostalgiska drömmar om campingplatser som de försöker bevara, kanske handlar det om 50-60-tal, och detta krockar med modern besöksnäring.

Stränder lever. De rör sig lite hela tiden. Där kan växa till exempel strandråg, svinmålla och tallar. När jag besöker stränder som jag inte varit på under lång tid kan jag se att naturen själv förändrat stränderna. Ibland kan det vara så att sådant som jag trodde orsakades av människor, inte alls påverkas så som jag trott. Exempelvis har jag trott att massor av människor på en sandstrand gör att vegetation trampas ner och försvinner, fast nu har jag sett exempel på att det växer mer på vissa stränder än vad det gjorde när jag var liten. Så, vilken tid är det som vi vill ska bevaras på stränderna?

Igår kom jag att tänka på att det finns liknande idéer om människan. Jag tror att de flesta av oss bär på en intuitiv inre bild av hur det är att vara en fri, glad och stark människa. Rousseau sa:

Människan är en fördärvad vilde.

Han menade att det fanns ett slags naturligt sätt att vara människa men att vi fördärvats av civilisationen. Jag tror att vi är många som tänker lite åt det hållet ibland. Jag kan tänka att det inte är naturligt för människor att bo i höghus eller att det finns många onaturliga regler för hur vi förväntas bete oss.

Men, så slog det mig, vad är det som är naturligt för människan som biologisk varelse? Ja antagligen att utveckla oss ungefär precis så som vi har gjort, genom att bygga samhällen, experimentera, uppfinna, samla kunskap och så vidare. Oavsett vad vi tycker om de mest underliga saker som människan tagit sig för med under årtusendena, så kan vi nog faktiskt inte påstå något annat än att det varit naturligt för människan att utveckla sig på de visen. Somligt fungerar bra, annat inte. Evolutionen låter de mest framgångsrika metoderna överleva.

Om vi till exempel riktar in oss på industrialismen och diskuterar hur den påverkat vårt skolsystem, fördärvat marker och grundvatten och kanske skapat stora inkomst- och statusskillnader, så är det lik förbaskat människor som har gjort det. Idag förändrar sig industrin, de kan inte fortsätta att behandla människor som maskiner och hållbarhet är ett ledord som snart ingen har råd att låta bli att leva och verka efter. Det är människor som utvecklar industrin, därför att det är naturligt för människor att utveckla och förändra, vi vill göra saker bättre.

Så, den där härliga, naturliga vilden som var Rousseaus ideal – när i TID ska vi placera in den idealfiguren? Pratar vi stenålder eller en slags idealbonde som lever i samklang med naturen och odlar sin egen mat? Vem är det som var fri på det viset Rousseau menade? Vill vi verkligen vara på det viset?

Vi borde kanske vara lite försiktiga med vilka inre bilder vi rör oss med. En sak vet vi säkert och det är att vi kan aldrig backa tiden (okej, okej, med stor reservation för att vi någon gång i framtiden kommer att kunna göra tidsresor…), ändå förlägger vi ofta idealen i någon slags idyllisk, nostalgisk dåtid. Jag anser att det är ett stort självbedrägeri som mest får oss att sucka längtande efter en odefinerad tid som flytt.

Om vi verkligen ska fylla upp våra respektive kostymer som människor, är det mycket bättre att vi riktar blicken framåt och funderar över hur vi vill att det ska bli i framtiden och sysselsätta oss med att skapa just de framtidsvisioner som vi längtar efter och som vi tror är de bästa för att vi ska kunna vara just de slags människor som vi vill vara.

Sen är det förstås ett otyg att oavsett hur bra tankar man tänker om framtiden, så handlar det lik förbaskat om att ta ett steg i taget. Där skulle jag ibland vilja ha en Fast Forward-knapp att trycka på…

Allting börjar med en tanke. Tillsammans kan vi påverka och förändra. Målet är framtid och inte dåtid. Hur vill du att din och dina barns framtid ska se ut?