De mest lönsamma företagen i landet finns på Gotland!

LRF Konsult har skickat ut en rapport där de berättar att företagen i Södermanland och på Gotland är de mest lönsamma i landet. Här ligger lönsamheten på 25,4 procent, medan de i Stockholm kämpar med en lönsamhet på bara 10 procent.

Vad beror det på? Jo till stor del handlar det om att de fasta kostnaderna är lägre här… personal, bilar och lokaler. Men det handlar också om att konkurrensen är större i Stockholm, varför de piskas att ta ut lite för låga priser.

Jag funderar vidare på det här. Det finns ju fler fördelar med Gotland. Här kan man bo och driva företag med hög livskvalitet, antingen inne i mysiga Visby eller på landet nära naturen. Oavsett vilket man väljer har man så gott som överallt tillgång till fiber – vi är fibertätast i landet!

Vem är mest bortskämd?

Ibland kan jag tycka att de som driver företag i stora städer kan bli lite bortskämda på det viset att de har så stor marknad så nära. De behöver inte tänka längre än till stadsgränsen lika ofta som vi på Gotland måste tänka utanför Gotland. Så gott som varje gotländskt företag som vill öka sin försäljning kommer att ställa sig frågan om de kan sälja till fastlandet, Norden, Europa eller kanske hela världen? Vi är kanske lite mer sårbara här på ön, så att vi behöver sätta ner ett par ben också på andra marknader.

Men, vi på Gotland är bortskämda på så många andra sätt. När jag kör bilen in till stan på hösten så är vägen ganska tom på bilar, jag hinner tänka, vara konstruktiv och titta på naturen. När jag behöver uträtta ärenden så löser jag det mesta (typ apotek och handla mat) på max en halvtimme, troligen kortare tid. Något som brukade vara nackdelar var utbudet av affärer och kultur, men idag kan vi ju handla det mesta på internet och då kommer det ofta hemkört hela vägen hem och om inte så får vi hämta paketet på COOP i Lärbro, vad gäller kultur finns det ju dels ett lokalt utbud och dels ett stort utbud av tv-kanaler, digital bio i Slite där de både har premiärer och direktsänd opera. På sommaren, ja då är det ju på Gotland som de häftiga och coola konserterna är. Skulle vi sakna något tar det en halvtimme att flyga till Stockholm.

En annan sak som brukade vara en nackdel med Gotland är arbetslösheten, men i år har vi lägst arbetslöshet i landet, så även där ligger vi bra till.

Den svårighet som kvarstår för den som vill flytta hit är att skaffa bostad. Vi har brist på hyresbostäder framför allt, men jag tror att det också ser en ljusning. Jag fick höra att Gotland är den kommun i landet som ökat sitt bostadsbyggande mest!

Vad är bäst för kreativa processer?

Sen har vi ju den där Richard Florida som tutade i alla samhällsplanerare att städer var kreativa magneter som drog till sig just kreativa människor och att det därför var just i städer som den mesta utvecklingen skulle ske – faaast nu har han ångrat sig. Så klart!

Det bor en himla massa kreativa människor på Gotland, dessutom kommer många hit för att vara kreativa i perioder. Jag tror att Gotland som plats ger mer utrymme för kreativitet än storstadstress. Därmed inte sagt att Stockholm inte är en bra mötesplats för kreativa, men min tro är att det behövs olika platser för olika stadier av kreativitet, olika grupperingar och olika processer. Det finns ingen ”one size fits all” när det gäller kreativitet.

Fibertätast i landet!

Nu när så gott som hela Gotland har fiber, har det blivit ännu enklare att arbeta på distans eller att driva företag från ”varsomhelst på Gotland”. Det vi pratade om på 90-talet när internet kom, har nu större chans att bli verklighet, vårt användande av datorer och internet har mognat, plus att det blivit så mycket enklare att dela information via molntjänster. Dessutom har vi fått sociala medier som gör att vi kan fortsätta att hålla kontakt med våra nätverk oavsett var vi befinner oss – under förutsättning att det finns internet där.

Så, kan någon förklara varför inte alla flyttar hit? :-)