Skippa kolhydraterna
Vi gjorde ett försök att lägga om kosten enligt LCHF – Low Carb High Fat/Lite kolhydrater mycket fett – våren 2007. Då kändes det ganska dramatiskt, nästan lite panikartat att behöva tänka ut hur vi skulle äta istället. Tankarna var så inkörda på att man planerar sitt matintag med en bas i kolhydratrik mat som pasta, ris, potatis och bröd. Det var väldigt mycket ”men hjälp, vad ska man äta istället då?” och en rädsla för att inte bli riktigt mätt. Av någon anledning har mätt väldigt mycket handlat om att man ska ta mer av just pasta, ris, potatis eller bröd.
Viktminskningen var det också lite si och så med och utan den moroten kändes det inte så meningsfullt. Så, vi började äta mat med kolhydrater igen. Det är på många sätt enklare, särskilt ur den sociala aspekten om man vill äta lunch med andra till exempel.
Men, det var så mycket i tänket med LCHF och hur det påverkade oss, som gjorde att vi till sist började äta enligt LCHF igen. När man väl har börjat äta enligt LCHF inser man hur onödiga kolhydraterna är och så totallurade vi varit av alla dietister genom åren. Följande kan enkelt konstateras:
- När man inte äter kolhydrater får man minimalt med blodsockersvängningar och då blir man inte alls hungrig på det sätt kolhydratätare blir hungriga. Det innebär att man tacksamt avstår från fikabröd, godis och andra ”sockerräddare”. Man blir helt enkelt inte sugen.
- När man äter sparsamt med fibrer, bara det lilla som finns i grönsaker (rotfrukter undviker vi) så hurrar magen. Glöm allt prat om att man behöver fibrer för att hålla igång magen. Det är i själva verket fibrerna som bråkar med magen! Fett håller igång magen.
Jag känner mig alltså befriad från både kolhydrater (inkl socker) och fibrer.
När vi gjorde omstart med LCHF var vi lite bättre förberedda och kosten kändes mer bekant. Det är lite som att åka till ett nytt land och anpassa matvanorna efter vad som finns. Istället för att tänka ”vad ska vi ta istället för potatis?” tänker vi oftare ”hur kan vi komponera en bra måltid?”. Det som jag har tyckt varit svårast är att jag varit sugen på pastasås typ ost- och skinksås eller köttfärssås – men där blev rå, strimlad vitkål det som fick ersätta pasta. Det smakar jättegott.
Vi äter mer ”ovan-jord”-grönsaker än innan och definitivt mer av alla kålsorter. Grönsakerna behövs för att få balans i kroppen – om jag äter för mycket protein och fett får jag en konstig smak i munnen. Jag tror att det framför allt är bitterämnen i grönsaker som vi behöver för matsmältningen.
Sen tar vi mer fett än innan. Vi väljer de fettrikaste alternativen i mjölkdisken, använder riktigt smör och häller inte bort fett i samma omfattning som innan. Vi försöker få med någon fet sås till alla maträtter. Om jag vet att jag ska gå lite längre utan mat en dag kompenserar jag ibland genom att ta lite mer fett till frukost, till exempel genom att hälla en skvätt grädde i filen.
Om man ändå blir sugen på mat mellan målen, så är det fritt fram att äta, så länge man håller sig till att undvika kolhydrater. Det innebär att ungefär allt som tidigare ingick bland mellanmålsalternativ försvinner. Istället får man upptäcka nya mellanmål som ölkorv eller små ostar. Nötter i rimlig mängd är också okej – men de innehåller lite för mycket kolhydrater.
Kaffe med mjölk (helst grädde) är nästan det enklaste att ta till, för det brukar vara lätt att få tag på.
Den här omgången fungerar viktminskningen, jag går ner ett halvt kilo i veckan och det är jag så löjligt glad över. Jag tror att vi i första försöket inte riktigt vågade lita på att kosten fungerade och att vi av någon märklig anledning var rädda för att bli hungriga. Vilket gjorde att vi ganska ofta åt ”i säkerhets skull”. Nu äter vi efter hur vi är hungriga och då visar det sig att det har blivit rejält svårt att äta stora portioner.
Frukt är inte hälsokost enligt LCHF, men ändå bättre än godis. Någon frukt blir det ibland, men inte så ofta. Det vi unnar oss är frysta bär med vaniljyoghurt eller grädde. Det märkliga är att upptäcka att jag knappt längtar efter sådant som jag nu försakat.
Om du vill veta mer om hur man äter enligt LCHF rekommenderar jag två webbsajter;
KolhydrateriFokus resp Doktor Dahlqvist blogg.
LCHF är som att upptäcka en ny värld. Plötsligt blir det helt obegriplig hur någon kan publicera ett recept på ”smal potatisgratäng” – det enda som är smalt i en sådan gratäng är allt utom just potatisen, alltså smör, grädde och ost…