Semesterdagsplanering i familjer

Frågan om vad man ska ägna sina hett efterlängtade semesterdagar till kan orsaka konflikter i en familj (eller annan grupp) och i sämsta fall leder det till att man inte kan enas, med resultat att man inte kommer iväg på något alls! En besviken familj får ägna dag efter dag till att trampa runt i det hyrda semesterhuset och blänga surt på varandra.

Mitt förslag till hur man gör dagsplaneringen enklare är så här:

 1. Bestäm att tisdag är Pelles dag, onsdag är mammas dag, torsdag är Lisas dag och fredag är pappas dag. (Eller vad ni nu heter i er familj?)
 2. På Pelles dag är det Pelle som bestämmer dagsprogrammet och alla andra måste solidariskt ställa upp på det (för annars sabbar man ju sina chanser att folk ställer upp solidariskt när man har sin dag!)

Med den här metoden slipper familjemedlemmarna att girigt bevaka sina önskemål och det blir kul att göra även det som man inte hade lust med själv – för man hänger med för att någon annan ska få en bra dag.

Jag inser att det förstås går att sabba stämningen även med den här metoden, men jag tror också att den i all sin enkelhet kan underlätta tillvaron. Håll till godo!

3 kommentarer
 1. Åsa Mitt i Världen
  Åsa Mitt i Världen says:

  Då får han det och resten av familjen uppträder så att pappa blir glad: servar med chips, tjoar på lämpliga ställen, buar när så behövs osv.

  Det ingår i idén att man måste delta med hyfsat positivt och trevligt sinne i alla de andras dagar – för då kommer ju de att vara mer inställda på att göra likadant när det är ens egen dag.

  Det känns faktiskt lite som att man låtsas att en i taget har födelsedag och det är ju KUL att få vara snäll mot nån man gillar!

 2. Malla
  Malla says:

  Detta tycker jag var små och enkla, men fantatiska tips. Tror att många skulle vara hjälpta av att tänka i dessa banor. Ett annat ”tips” är, detta gäller nog mer mellan vuxna, är att helt enkelt sära på sig och göra precis det man själv vill utan krav och sura miner på den andra partern, och sedan mötas upp igen på ett gemensamt trevligt ställe.Malla

Kommentarer ej möjligt!