Norska och gotländska matpreferenser…

Efter Petter Stordalens vilda föreläsning under Almedalsveckan kändes det som att hans närvaro i och med Choice Hotel/Wisby Hotel, blev mer synlig och etablerad här på ön. Även om Petter är megakänd i Norge så är han ännu inte så känd i Sverige. När jag nämner hans namn under samtal är det sällan den jag pratar med vet vem han är. Men de vet vad Choice Hotel är, så det är nog bara en tidsfråga innan han är allmänt känd.

För Gotlands del vore det både roligt och spännande att få in mer av hans entusiasm i utvecklingsarbetet. Nu visar det sig att det också finns en kulinarisk koppling mellan Gotland och norske Petter: torskhuvuden. Här på Gotland tillagas torskhuvuden, fast under benämningen torskboddar. I Norge heter det torskehoder och är en rätt som Petter verkligen uppskattar… Av bilderna att döma hanterar de lite större torskar i Norge än vad vi får upp i Östersjön.

Om ni vill se när Petter tillagar torskehoder kan ni klicka här!

Undrar om det här betyder att han också gillar lambskallar? I så fall kommer Gotland och norske Petter att trivas bra ihop. I alla fall är det tydligt att också Lambskallar/Smalahove ingår i den norska dieten:

Smalahove
Kokt fårskalle. Köttet saltas – röks ibland – och torkas. Därefter kokas det och serveras med rotmos och potatis. Liksom med den gotländska varianten lambskalle äter man alla delarna – även ögonen om ens nerver tillåter. Smalahove är en traditionell festrätt från Västra Norge som brukar serveras på hösten och vid jul.

Än så länge har jag sluppit undan både torskboddar
och lambskallar och för övrigt gillar jag inte surströmmning…