Det gamla skolhuset vid Takstens är sålt. Sålt?

Ibland hänger jag inte riktigt med. Jag har nog hört att det var en del gamla byggnader som skulle säljas ut och att det i sig var ganska konstigt. Vem vill köpa ett K-märkt gammalt hus och sedan lägga ner pengar på att bevara det? Inget får ju ändras på de här husen och det finns varken el eller vatten i dem.

Men, jag har inte riktigt brytt mig.

Tills idag då jag inser att Gamla Skolhuset vid Takstens i Lärbro är sålt till en privatperson. Va? Nu blev allt så uppenbart orimligt. För det första ligger byggnaden precis vid två andra gamla hus på Takstens och dessa fortsätter väl att vara någon slags museum? Ska den nya ägaren till skolhuset liksom ”kila sig in” där på kanten och leva privatliv?

I radiointervjun säger den nya ägaren att hon ska ha huset för att koppla av i. Hon är uppenbarligen av den sort som kopplar av när hon får hugga tag i saker, typ bära ved och vatten. Själv skulle jag inte vilja bo så primitivt. Jag vet inte hur länge det går att vistas i huset, men om man inte är känslig för kyla, fukt och drag så kanske det är möjligt att utnyttja huset från april-oktober?

Hur som helst är detta förstås på den nya ägarens ansvar och hon har säkert tänkt igenom allt ovan och uppenbarligen kommit fram till en annan bedömning än min.

Men, då ställer jag mig fortfarande frågan om det är rimligt att Gotlands Fornvänner säljer fornminnen? Sommaren 1994 ställde min mamma ut vävda landskap på Takstens, i huset precis bredvid skolhuset. Alice gillade det här lilla skolhuset. När det kom besökare tog hon dem med på en guidad tur i skolhuset. (Ja, den ungen har ju alltid varit snabb på att lära sig saker).

Jag har för mig att byggnaden är Sveriges minsta skolhus. Det gav en mycket speciell känsla och insikt att kliva in i den här lilla byggnaden som både var lärarens tjänstebostad och barnens skolhus. Man kan knappt fatta att de lyckades få ihop tillvaron på så liten yta. Visserligen finns det en öppen spis, men det är lätt att föreställa sig hur frusna de har varit.

Nu är huset privat. Det betyder att upplevelsen av huset också blir privat. Jag tycker inte att det är rätt av Gotlands Fornvänner att sälja ut en sådan här byggnad. Jag tror att bevararna behöver bli bättre på att tänka kommersiellt så att de inte behöver sälja byggnader för att tjäna pengar, utan istället kan tjäna pengar på att behålla byggnaderna. Jag menar, om de kan gå så långt som till att sälja hus, så skulle de ju lika gärna kunna vika några veckor exklusivt för uthyrning och sedan satsa på att hålla byggnader öppna, just som muséer. Eller, varför inte hyra ut byggnaderna till olika utställningar?

Nä, jag står absolut på Lärbro Hembygdsförenings sida. Det är fel att Gotlands Fornvänner har sålt det gamla skolhuset på Takstens!

(Tillägg: förresten kom jag på att jag inte skulle känna mig bekväm med att bo i ett så gammalt hus just på Takstens. Där lär ju Takstainarn husera. Och då när mamma hade sin utställning där kände jag alltid ett obehag så snart det började skymma. Jag brukar inte känna obehag och jag har aldrig sett ett spöke. Men att övernatta på Takstens? Nej, det skulle jag inte göra…)

1 kommentar
 1. Nils Nordenbrink
  Nils Nordenbrink says:

  Jag har precis lyssnat på Fornvännernas motivering på radion.

  Jag tycker faktiskt att de tänker komersiellt precis som Åsa efterfrågar.

  Det vill säga, att de slår vakt om de visningsfastigheter (Kattlunds, Norrbys, Petes…) som är igång. För det behövs pengar och varför inte då avyttra de fastigheter där det inte är någon verksamhet.

  Om ni på norr har idéer att dra igång mera aktivt runt Takstens, det vore fantastiskt. Jag tror säkert att Fornvännerna hade lyssnat.

  Förresten, ni är väl alla med i Gotlands Fornvänner?

Kommentarer ej möjligt!