Ett litet steg för homeopatin?

Något av det fånigaste som hände under Almedalsveckan var Christer Fuglesangs försök att ta livet av sig med en burk homeopatmedel. Handlingen var inte logisk på något sätt. Vetenskap och Folkbildning som låg bakom jippot är väl de första att hävda att homeopatmedel inte kan ha någon effekt därför att de enligt dem bara innehåller socker? Så då hade det väl räckt om de sagt att de skulle bevisa att medlet är verkningslöst genom att hälla i Christer en hel burk? Okej, att ta livet av sig ger ju lite bättre rubriker, men det blir ändå fel.

Nåväl, Christer hivade i sig sin burk med Coffea alfaplex som man bland annat kan få mot sömnlöshet. Christer pratade om medlet som att det vore ett sömnmedel, men grejen med homeopatmedel är ju att de ordineras individuellt. Om tio personer går till en homeopat därför att de har sömnbesvär, så kan de komma därifrån med tio olika homeopatmedel. Skulle alltså experimentet ha gjorts korrekt borde Christer har låtit en homeopat ordinera rätt medel till honom. Fast, det hejdlöst roliga är att Christer på kvällen medverkar i SVT Debatt och då är han uppenbart sluddrig… De flesta tolkar det som att han har påverkats av homeopatmedlet. Hans lilla uppvisning fick totalt motsatt effekt och detta förstärktes då Patrik Sjöberg inte höll tyst med det han tyckte… Patrik har egen erfarenhet av homeopati.

Marina Szöges har skrivit om det här på Dagens Homeopati.

Otur för Fuglesang att det homeopatiska medlet Coffea alfaplex påverkade honom. Det trodde jag inte skulle hända men tydligen var medlet similia för honom. Alltså Coffea alfaplex passade individuellt för honom och gjorde att han påverkades.

Idag läser jag i Svenska Dagbladet att högsta förvaltningsdomstolen öppnar för att läkare ska kunna rekommendera homeopatiska naturläkemedel till patienterna. Jag trodde att jag läst fel? Kan det vara möjligt att man i Sverige äntligen tar sitt förnuft till fånga och tillåter läkare att rekommendera homepatmedel?

Dagens Homeopati kan man läsa mer om detta.

Jag tycker att den sk vetenskapliga inställningen till homeopati är direkt förolämpande. Det är så många människor i världen, framför allt Europa, som har hjälp av homeopati. Jag är en av dem som helt kristallklart har haft hjälp av minst fem olika homeopatmedel, samtidigt som jag säkert provat kanske trettio som inte har haft effekt. Det är klart som fanken att jag märker skillnad på de gånger det hjälper och de gånger det inte hjälper! Placebosnacket är enligt mig mest trams. Enligt min uppfattning har sannolikheten att bli hjälpt av homeopatimedel varit ungefär lika hög som när jag testar skolmedicinska läkemedel. Det är i effekt och verkan ingen skillnad i hur säkert det är att ett visst medel hjälper mig, oavsett om det är homeopatiskt eller skolmedicinskt. Den enda skillnaden är möjligen att när skolmedicinska läkemedel inte har hjälpt, så har jag ändå kunnat så skumma biverkningar och sånt har aldrig hänt med homeopatmedel. Där kan man däremot inledningsvis få lite märkliga biverkningar när man börjar ta ett medel som har effekt och hjälper…

Nu hoppas jag att den här domen banar vägen så att fler svenska läkare vågar intressera sig för homeopati.