Väder påverkar migrän

Tjockis Feng Shui och följden av att ha kronisk migrän

Hur får man dagarna att fungera när man har kronisk daglig migrän? Ja, det är helt enkelt så att man får prioritera och göra det som är viktigast. Därför har det dröjt med en välbehövlig utrensning av min garderob. Men nu slog jag till med en riktig Tjockis Feng Shui!

Jag har haft kronisk daglig migrän i ungefär 40 år. Den håller så sakteliga på att bli mindre smärtsam i takt med att hormonerna lugnat sig och dessutom injicerar jag sedan oktober 2021 den förebyggande medicinen Emgality. Dessvärre är frekvensen fortfarande att jag har mer eller mindre ont nästan varenda dag. Men också det är ett framsteg, för ett år sedan hade jag skrivit ”mer eller mindre ont varenda dag”. Lade du märke till skillnaden? Det gör jag.

Att leva med kronisk smärta är speciellt. Det innebär bland annat att jag konsumerat mycket medicin under alla dessa år, men eftersom jag är en envis typ som gett mig fanken på att bli helt frisk innan jag dör, så har jag också tagit mig igenom en enorm mängd alternativa metoder och medel. Det har varit ett ständigt fokus, mina informationssökande migrän-antenner har varit konstant aktiva i 40 år. Som att ha ett ständigt extra-jobb.

Men, också här märker jag en liten skillnad, mina migrän-antenner är inte lika aktiva och alerta nu som för bara ett år sedan. Det är också ett positivt tecken. Den riktiga Åsa, hon som finns där längst inne, är nämligen inte ett smack intresserad av migrän. Mitt intresse har varit en påtvingad nödvändighet för att stå ut. Så länge jag hittat något nytt och möjligen användbart har det funnits hopp. Att hålla hoppet uppe är livsviktigt.

Följden av att ha migrän Följder av migrän

Det går inte att deppa ihop trots att så mycket har blivit förstört av min migrän. Det första bakslaget var när jag som 20-åring insåg att det inte var någon idé att försöka träna jazzdans längre. Det funkar inte att gå tillfälle 1 och 2, var sjuk tillfälle 3 och 4, släpa sig dit tillfälle 5 och sedan vara sjuk följande tre tillfällen.

Migränen har påverkat beslutet att inte skaffa fler än ett barn – hur skulle jag kunna ta hand om två barn när jag inte kunde ta hand om mig själv? Ett barn var vad jag kunde ta ansvar för (tillsammans med min man förstås). Migränen är en starkt drivande orsak till att jag startade företag för 30 år sedan – för hur skulle jag kunna vara anställd och förväntas vara på jobbet åtta till fem? Däremot har det fungerat utmärkt att driva vårt företag Stenstrominfo, eftersom jag kunnat jobba efter mina speciella förutsättningar.

Något som prioriterats bort är krav på att ha det superstädat hemma och att underhålla trädgården. Som tur är har jag en man som under alla år gjort merparten av tvätt och städning, men det finns ju ändå en del städ-projekt som av olika skäl passat bättre för mig att genomföra. Dessa har fått vänta.

När kilo läggs till kilo

En trist konsekvens av min migrän i kombination med hormonella förändringar (för oturligt nog hade jag det väldigt jobbigt under övergångsåldern med flera olika symptom)är att min vikt ökat. Det är fortfarande väldigt svårt för mig att acceptera att jag väger 15 kilo mer än vad jag skulle vilja. Innerst inne är jag en smalare person som gillar kläder. Nu har jag motvilligt börjat finna mig i att jag måste tänka på att jag är en tjockis när jag väljer kläder…

Men, hur kommer det sig att hon gått upp i vikt, tänker du kanske? Jo dels är det säkert så att några kilon beror på de hormonella förändringarna. Det blir inte så för alla kvinnor, men jag har läst skräckexempel, exempelvis en kvinna som hade både hundar och hästar som höll henne fysiskt aktiv, samtidigt som hon tränade på gym och åt exemplariskt – trots detta gick hon upp 15 kilo under övergångsåldern.

Kilo läggs på kilo

Dels beror det på att ett par av de förebyggande mediciner jag testat i hopp om att min migrän skulle minska, inte fungerat så bra, men passat på att lägga kvar ett par kilos viktökning i min kropp. Sedan oktober injicerar jag Emgality och en trist biverkning är viktuppgång. I mitt fall har jag gått upp 5 kilo sedan i höstas, men jag har läst om de som gått upp 10–15 kilo.

Nu verkar det som att aktivitetsnivå inte har så mycket med vikt att göra som man tidigare trott, men man får i alla fall bättre kondition av att vara mer aktiv. Migränen hindrar också min aktivitetsnivå. Det hjälper ibland inte att jag får bort smärtan med medicin, för jag kan fortfarande bli seg och trött av migränen. Nu när jag har mindre smärta, upplever jag den sega tröttheten som mer dominant. Särskilt jobbigt i perioder med växlande väderlek. Detta innebär att jag inte är så aktiv som jag skulle vilja. Tvingar jag mig till aktivitet när jag egentligen är för trött, så kan det ofta trigga att jag får mer migrän dessutom.

Jag har hunnit testa flera olika metoder att gå ner i vikt genom åren och lyckades ganska bra ett tag, men så pinnade det på uppåt igen. In i det längsta har jag försökt lura mig själv att jag nog ändå kommer att gå ner lite så att jag kommer att kunna använda vissa kläder… men NU har jag gett upp!

Dags för Tjockis Feng Shui!

Förra året vi den här tiden var jag i slutet av en period på 1,5 år då hormonerna bråkat extra mycket. Deras sista suck kan man säga. De gav mig extra mycket migrän och jag kräktes massor, vilket jag knappt gjort alls på flera år innan. När det var dags att ta fram sommarkläderna hade jag ingen ork alls att rensa bort plagg som var för små, utan var mest glad att jag orkade släpa fram sommarkläderna och få undan vinterkläderna.

Rensa i garderoben

Men i år har jag orkat. Jäklar vilken Tjockis Feng Shui jag har ställt till med! Först har jag köpt nya kläder i storlekar som passar och nu har jag rensat bort allt jag inte längre kan ha. Tre stora lådor med kläder som är för små, men som jag hoppfullt ska ställa på vinden ifall om att jag ändå lyckas gå ner i vikt (hoppas på Glucos Goddess råd i boken Glucose Revolution). Tre stora pappkassar med kläder som jag ska skänka till Röda Korset. En stor Ninja soppåse full med kläder som ska slängas.

Vilken lättnad! Vilken ångest-bortblåsning! Så, är du liksom jag en motvillig tjockis som misstänker att det kanske kommer att ta en väldig tid innan det finns en chans att du kommer i dina kläder: skaffa nya kläder och sätt igång med Tjockis Feng Shui.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *