Lindra klimakteriets plågor… Överlevnadstips från en erfaren kvinna

Klimakteriet. Vad visste jag väl om det? När jag gick i grundskolan fick vi lära oss massor om pubertet. När jag gick i gymnasiet fick jag också lära mig massor om vad som händer med hormoner och utveckling. När jag läste till fritidspedagog fick jag ytterligare kunskap om pubertet i samband med att vi läste utvecklingspsykologi. Men klimakteriet?

Jag lärde mig i skolan att det var viktigt att prata om sex och samlevnad. Nu när jag är femtio år och levt med hormonernas skiftningar sedan jag var kanske tretton så inser jag att det ändå inte pratas om klimakteriet så värst mycket. Om någon försöker prata så är det jag och då går det att få igång en del kvinnor, men om jag nämner det för män, så blir de konfunderade. Trots att detta är något som angår varje kvinna.

Jag är glad över att Svenska Dagbladet skrivit en artikelserie om klimakteriet och det finns faktiskt också böcker skrivna, men de har sällan tilltalat mig. Det handlar ofta om att man ska jobba mentalt med sig själv, acceptera sin situation, glädjas åt ett mensfritt liv och standardtipset är att ”motion lindrar besvären”. Jo, tjenare. Om man ens KAN motionera så är kanske det ett bra tips…

Värk i häl och småleder
(OBS! Det här stycket är ändrat 25 Juli 2014, då jag lärde mig skillnaden på hälsporre och plantar fasciit = inflammation i hälsenan)
Det första jag märkte var att jag fick ont i hälen och när jag ursprungligen skrev det här blogginlägget trodde jag att det var begynnande hälsporre jag fick strax efter att jag fyllt fyrtio – idag (juli 2014) undrar jag om det kanske snarare var en inflammation i senan under foten? Om man söker på hälsporre och plantar fasciit verkar det råda lite blandade bud om termerna, men så här förklarar i alla fall Christina Forsbom i Facebookgruppen ”Klimakteriekärringar” (sluten grupp, man kan be om att få gå med):

Sitter smärtan längst fram på hälen eller längre bak? Om den sitter längre fram så som du beskriver, smärtar när du går upp på morgonen, så är det gissningsvis som någon skrev tidigare, en plantar fasciit, dvs en inflammation i senan under foten, den fäster in under hälen där den smärtar. Hälsporre är en felaktig benämning av detta tillstånd. Hälsporre är en liten benutväxt på hälen som kan uppstå om man under väldigt lång tid ignorerar seninflammationen. Diagnos på hälsporre ses endast på röntgen. Vila så gott det går, avlasta hälen, t ex med högklackat, ta inflammationshämmande. Tunna skor på hårt underlag och övervikt är vanliga orsaker, men med rätt behandling kan du bli bra. Som någon skrev, tejpning hos sjukgymnast eller medicinsk fotterapeut kan hjälpa. Hälsningar från en medicinsk fotterapeut, Christina Forsbom. (Citatet används med Christinas godkännande)

Vänta nu, vaddå fyrtio och klimakteriet? Vad har det med hälsporre eller inflammation i hälen att göra? Vad har fyrtio med klimakteriet att göra? Jo, hormonbalanserna i kroppen börjar förändras då. Det finns en anledning till att hälsporre är vanligast hos kvinnor mellan 40 och 60 år. Just då tänkte jag inte att det hade med hormoner att göra, men så tänker jag nu. Förutom ont i hälen fick jag också ont i småleder i fingrar och tår – vilket var precis vad som hände under min graviditet. Lederna kunde nästan låsa sig ibland.

Testa att promenera bort hälsporre eller inflammation i hälen den som kan… Efter att ha provat diverse metoder så visade sig nyponpulver, Litomove (hette från början Litozine) vara den bästa hjälpen. Den hjälpte också lite mot värken i smålederna, men inte helt. Efter mycket experimenterande har jag kommit fram till att det som hjälper smålederna, förutom Litomove, är Uva Ört  och Maskrostabletter.

Märkligt humör
Man läser att kvinnor i klimakteriet blir hysteriska och ilskna, men det som stegvis hände med mig var till att börja med att känslorna stelnade. Jag blev inte lika glad eller lika arg som innan. Det var obehagligt att exempelvis titta på en riktigt rörande film och märka att jag var den enda i rummet som inte grät. När jag började med Femal Balans blev en av effekterna att humöret blev mer rörligt igen. På gott och ont – jag kan ju också bli rejält arg ibland och jag har haft perioder då humöret blivit riktigt lågt i väntan på att jag ska få en menstruation. De perioderna kan bli väldigt långa nu för tiden.

Seg i hjärnan? Glömmer bort namn?
Johodå, man får allt lite gröt i hjärnan när man blir äldre också. Det här verkar också drabba män. Jag märkte stor skillnad när jag började ta kapslar med Omega-3. Gör det! Börja NU om du inte redan gjort det.

Otroligt trött…zzz
Från början tänkte jag att jag var så trött därför att jag väcktes varje natt av antingen migrän eller ryggont. Men det hjälpte inte ens att försöka sova ikapp. Jag kunde somna mitt på dagen sittande på en hård stol. Helt galet. Hjälpen fanns i boken Kaos i kvinnohjärnan av Mia Lundin. Många av tipsen som man får i klimakteriet går ut på att man ska bli lugn, stressa ner och liknande, men det är ju inte så stor vits om man ändå somnar hela tiden. Här hittade jag äntligen ett tips om aminosyran Tyrosin. Det får mig att ”kicka igång” bättre om dagarna. Det är igen ingen trollerikick jag får, jag blir inte överspeedad eller konstig, jag bara känner att jag blir mer vaken och skärpt på ett bra sätt.

OBS! Jag tycker att du ska läsa på om Tyrosin om du vill testa det, för det finns personer som det har dåliga effekter på. Bland annat finns det en del som får mer migrän av det, men det får inte jag.

Vallningar och svettningar?
Jo då, jag har känt av lite av det också, men merparten av det försvann med Femal Balans.

Ömma bröst
Det här låter som ett av de mer löjliga symptomen, tills att man får det och inser att det gör så ont att man knappt vill gå och lägga sig därför att det är riktigt svårt att hitta en sovställning som inte gör ont och om man sen ska röra sig lite gör det så ont att man nästan skriker. Tack och lov så försvann detta nästan på ögonblicket så snart jag började att smörja in en liten klick ProgesterAll-kräm.

Svullna vader och fötter
Så pinsamt. Dessutom är det värst när det är varmt ute, alltså på sommaren när man gärna vill gå barbent. Progester All, Femal Balans, Uva Ört och Maskros har alla viss effekt mot detta, men på sommaren hjälper inte ens det. Jag har köpt flera par stödstrumpor för att stå ut från FunqWear och numer tycker jag nästan att deras strumpor är skönast att ha överhuvudtaget.

Ryggvärk
Ryggvärkshelvetet blommade ut rejält sommaren 2011, men har byggts upp under flera år. Jag som har kronisk migrän hade nästan vant mig vid att väckas mellan 4 och 6 varje morgon på grund av migrän, men nu har jag glädjen att ibland få väckas av ryggvärk. Det växlar lite. Nog är livet toppen…? Nåväl. Ryggvärk brukar behandlas med anti-inflammatorisk medicin (fast för egen del fyrdubblar jag dosering på c-vitamin för att få samma effekt), liniment, massage och motion. Som förebyggande rekommenderas träning av bland annat magmuskler. Allt detta är säkert mycket bra för dig som har ”normal” ryggvärk, men om du har hormonell ryggvärk, så blir mycket av detta verkningslöst och just träning kan till och med förvärra – enligt min erfarenhet.

Jag anser att det handlar om två slags ryggvärk. Den första sätter sig i långt ner i ryggslutet och kan gå ut i höften. Jag liknar den här ryggvärken lite grand vid den foglossning man kan få vid graviditet, men det är förstås stor skillnad. Jag har inte i någon beskrivning kunnat hitta att man får den här typen av ryggont i klimakteriet, men som tur är så gick jag till en massör som själv råkat ut för den här värken och som av en slump träffade en ayurvedisk läkare från Indien i samband med det. Han sa utan tvekan att det berodde på hormonella förändringar inför klimakteriet. Den här massören var själv ytterst vältränad och mycket ovan vid att få annan värk än träningsvärk, så hon blev ganska chockade när hon en morgon knappt kom ur sängen därför att värken strålade ner i benet.

Jag tyckte det var skönt att höra detta, även om det inte direkt lindrade värken. Faktum är att det varit extremt svårt att hitta lindring för den här värken. Den har byggts upp inför menstruationer och när jag väl fått mens, så har den släppt. Det enda som lindrat är en speciell form av stretching, som stretchar ut musklerna på baksidan av benet hela vägen upp till rumpan och faktiskt upp i ryggen. Jag ligger ner, pressar ner svanken mot underlaget, flexar foten och sträcker benet så långt det går, trycker hälen i underlaget och går liksom små steg med hälen mot underlaget för att göra benet/muskeln ännu lite längre. Om jag gör denna stretching så kan jag lindra värken lite, göra den något mindre besvärlig. Men det är verkligen ingen trollerimetod.

Den här ryggslutsvärken kan också bli bättre av att promenera, fast igen, det lindrar nästan bara under själva promenaden. Strax efteråt kommer värken tillbaka.

Den andra typen av ryggvärk sätter sig lite högre upp, i svankryggen. Den ryggvärken svarar bättre på metoder som massage och liniment. Jag har också testat att massera akupunkturpunkter i örat och tycker att det ger lindring.

Massera punkterna med örat mellan tummen och pekfingret,
eller leta rätt på en pinne med ca 3-4 mm diameter och mjuk,
rundad topp – då får du bättre precision.
Tänk på att inte ”döda”punkterna, massera för att aktivera.


Mensvärk och värkande äggstockar
När jag var ung hade jag förfärlig mensvärk. Den sorten som kunde kasta sig över mig på stan så att jag fick ta taxi hem medan kramperna accelererade. Jag kröp fram på golvet hemma. Jag kunde inte ta hand om mig själv ibland och fick ringa efter någon kompis som kunde komma och hjälpa mig.

Den där värken har tunnats ut, men så här i klimakteriets slutskede, under 2011, kom det istället en annan värk. Inför menstruationer började den ena äggstocken att bråka. Den blev öm och ibland kunde det komma nästan som ett knivhugg av värk. Detta inträffade inte tillräckligt ofta för att jag skulle söka läkare och jag tänkte att det var en övergångsfas. Sen följde ett antal menstruationer med extrem mensvärk. Inte extrem på det viset som när jag var ung, med kramper, utan äggstockar och livmoder blev extremt ömt inuti mig. Ungefär som att något plockat ut dem, sparkat dem sönder och samman och sen stoppat in dem igen. Jag slukade typ ett ”apotek med smärtstillande” varje gång det hände för att kunna släpa mig fram. Igen, jag var inställd på att detta var en övergående fas, så jag sökte aldrig läkarhjälp.

Först i slutet av den här perioden kom jag på att jag förstås skulle skaffa ett vetevärmarbälte, men när jag väl gjort det, så har det *peppar peppar ta i trä* inte kommit fler så smärtsamma menstruationer.

Krånglande underliv och slemhinnor
Som kvinna har jag varit van vid att inför varje menstruation känna mig lite förkyld (oj, nu håller jag nog på att få riktigt ont i halsen…) och få antydan till svampinfektion i underlivet. När immunförsvaret varit nedsatt har dessa åkommor också brutit ut. När man läser om klimakteriet så står det att slemhinnorna kan blir torra och då snackar vi slemhinnor generellt, alltså i ögon, näsa, hals, mage och underliv. Nåväl, friska slemhinnor är ett skydd mot angrepp av diverse bassilusker. När slemhinnorna fungerar sämre än vanligt kan man alltså bli riktigt sjuk och låt oss säga att det slog till på alla fronter hos mig.

Det vanliga är att man rekommenderas salvor och liknande, men jag testade havtornsolja i kapslar. Det finns olika märken – det jag testat är Mucopen. Jag som trott att mina torra ögon var allergi… nu plötsligt funkar slemhinnorna överallt!

Men, det här låter ju inte så kul?
Nä, just alla symptomen är ingen lekstuga precis, men som tur är har jag hittat mina egna sätt att lindra. En del har sagt att jag måste testa att ta östrogen och det gjorde jag – men det blev helt bakvänd effekt på mig! Kanske var det ännu inte dags för det?

Trots detta ser jag verkligen fram emot att slippa menstruationer och hormonsvängningar. Jag hoppas mycket på att min dagliga migrän ska lindras eller försvinna – den har faktiskt blivit pyttelite bättre under de här åren efter fyrtio. Det känns som att livet kommer att börja om på nytt och det glädjer mig mycket. Mentalt sker det en stor utveckling som bland annat gör att min relation till Roine stärks. Det är på flera sätt som att bli ung och nykär – det handlar både om den rent faktiska livssituationen, men också om hur kropp och känslor utvecklas. Mognad är inte tråkigt. Mognad är häftigt, accepterande och befriande.

OBS! Allt detta är mina personliga erfarenheter och ska inte ses som generella råd. Jag har ingen medicinsk utbildning och tar inget ansvar för effekter hos dig som eventuellt testar mina tips. Jag ville skriva det här blogginlägget därför att jag själv saknat just de här tipsen och jag tänker att om någon upplever ungefär samma mix av symptom som jag gör/har gjort, så kanske den personen kan ha hjälp av just mina råd.

Uppdatering: 4 februari 2014 har jag skrivit en fortsättning på det här blogginlägget, Fler överlevnadstips till dig som kämpar med klimakteriet…
19 kommentarer
 1. Ida Backström
  Ida Backström says:

  Hej!Jag försökte nyss posta en kommentar men jag tror inte att jag lyckades. Vilket intressant inlägg! Jag håller på att skriva en masteruppsats i etnologi om klimakterieupplevelser, du får gärna gå in på mitt projekts hemsida och titta, läsa och berätta! http://www.overgangen.se är adressen. Berättandet kan självklart göras helt anonymt och du väljer själv om det ska publiceras på hemsidan eller inte.Har du en mail som jag kan nå dig på? Om du inte vill skriva ut den här så kan du maila mig på projektovergangen@gmail.com. Jag är eventuellt intresserad av att använda delar av ditt blogginlägg i min uppsats, men i så fall vill jag diskutera det med dig först. HälsningarIda Backström

 2. Gunvor Maazon
  Gunvor Maazon says:

  HejJösses – det du skriver handlar ju om mig. Har aldrig tänkt på att min falska hälsporre som jag hade i 40-årsåldern hade med hormonnivåer att göra. Värk i kroppen trodde jag berodde på att jag tränade mycket och bl.a. var jympaledare – men jag har också insett att det har med hormoner att göra. Är glad att jag sluppit migrän. Svettningar sägs ju bli lindrigare om man tränar mycket – men tjena – tur jag är van att svettas. Sen menopaus har det tagit nåra år och först nu känns det som om livet är riktigt roligt igen. Har en bra naprapat som hjälper mig med ländrygg och höft och jag kan träna på nästan som jag vill. Det ända problemet som återstår är tidvis riktigt dålig sömn – men jag har strategier och tycker jag kan hantera det något så när. Jag håller verkligen med om att det pratas alldeles för lite om detta. Jag har läst allt jag kommit över inkl. artiklarna du nämner. Tack för ett bra blogginlägg – kram.

 3. Åsa Stenström
  Åsa Stenström says:

  Hej Gunvor!Tack för din kommentar. Jag har haft svårt att vara fysisk aktiv pga min migrän, men har ju alltid sett råden om att ”besvären lindras med motion” och känt det som en dubbel orättvisa. Fast nu skriver du att det nog inte var någon direkt skillnad vad gäller svettningar i alla fall.Jag misstänker att det är så att folk som motionerar ofta gör det bl.a. därför att de är lyckliga nog att inte ha en massa krämpor…Skönt att höra att ditt liv börjat bli roligt igen. Lite tröst och hoppingivande!/Åsa

 4. Anna Helldorff
  Anna Helldorff says:

  Hej Åsa!Tack för ditt blogginlägg om klimakteriebesvär. Mensvärk och ryggvärk igenkänningsfaktorn är stor. De flesta beskrivningar som finns om klimakteriet är de berömda vallningarna och humörssvängningarna. Men det är så mycket mer…… har jag upptäckt till min stora förskräckelse och ångest. Skönt att läsa om dina besvär och inse att det är så här det kan vara, att det är helt normala övergångssymtom.Hälsningar Anna Helldorff

 5. Åsa Stenström
  Åsa Stenström says:

  Tack för din kommentar Anna!Klimakteriet är verkligen mycket mer än vad som i vanliga fall skrivs. Det är tråkigt om inte läkare är medvetna om detta, för det innebär att kvinnor får felaktiga diagnoser på ex just ryggvärk och därmed också fel rekommendationer.Vänliga HälsningarÅsa

 6. Lotta
  Lotta says:

  Hej!Sökte på nätet på lindring klimakteriet och hittade ditt blogg-inlägg och mycket förvånad läste jag överst i inlägget om hälproblemet som jag precis fått själv. Inte fattade jag att det hänger ihop med klimakteriet – trodde bara det var överansträngning! Och har just nu upptäckt att simning är kanonbra. Dessutom behöver jag ju inte längre ta hänsyn till blödningar – nåt bra iallafall :-pMen jag undrar lite över alla grejer /preparat du rekomenderar. Käkar du så mycket själv? Jag vill helst klara mig med så lite som möjligt.Lotta

 7. Åsa Stenström
  Åsa Stenström says:

  Hej Lotta!Ja, jag tar en hög tabletter morgon och kväll… och det är på min mininivå… om jag minskar ner så kommer besvär tillbaka.Något förändrar jag vl listan, men jag har inte lyckats få ner antalet tabletter och kapslar så värst.Eftersom jag tar östrogen nu så använder jag inte Femal Balans. Tyrosin kan jag inte ta längre, då effekten ändrades till att göra att jag inte kunde sova…Just nu testar jag magnesium och joddroppar – så något försvinner från listan, men annat kommer till.Åsa

 8. Lotta Åmodt
  Lotta Åmodt says:

  Tack gode gud att jag hittade denna blogg. För mig började detta i somras, har ungefär allt du beskriver och de man pratar med tror inte på att man mår som man gör…Folk tycker att jag är för ung för allt detta än ( 44 år till sommaren). Just nu är jag inne i en period som jag bara gråter och känner mig totalt körd i bott. Sur och grinig som få. Men iaf… Tack för din blogg =)

 9. Millan
  Millan says:

  Asså Tack!!!! Snörvel…snyft…fy fan va skönt att läsa!!!!! Kan inte beskriva vilken lättnad de var att få ta del av de du skrivit…Du gjorde skillnad i min livskvalitet!!! Evigt tacksam.

 10. Irena
  Irena says:

  Hej Åsa,

  Tack för din blogg! Jag har i drygt ett halvt år haft ryggsmärtor som ingen blir klok på. Visserligen visar magnetröntgen att jag har ett litet diskbråck men alla typer av behandlingar och sjukgymnastik gör bara saken värre. Sjukgymnaster och ortopeder tittar på mig som om jag inte var riktigt klok när jag säger att jag mår sämre efter när jag motionerar för att det är ju så bra för ryggen och fattar ingenting när jag jämför mina smärtor med dem vid foglossning. Igår slog det mig att det kanske har med hormon ändringar inför klimakterium och så hittade jag din blogg. Tusen tack! Tar du 4 C-vitamin på en gång eller om dagen? Har testat stretchingen, det hjälper faktiskt när det känns som värst.

  Varma hälsningar
  Irena

  • Åsa
   Åsa says:

   Hej Irena!
   Tack för din kommentar! Ja, denna idioti till ryggvärk kan man bli trött på. Min ryggvärk försvann för 1,5 år sedan då jag hade min sista menstruation. Fortfarande när jag böjer mig ner för att fixa med kattens matskålar på morgonen tänker jag ”Det gör inte ont idag heller?”, för kroppen minns att den rörelsen brukade göra ont. Det händer att jag får ont i ryggen nu också, men då är det på ”normalt” sätt. Vilket för mig är ytterligare bevis på att den där jobbiga ryggvärken jag hade verkligen berodde på hormoner.

   I de perioder jag tagit upp till fyrdubbel dos av c-vitamin, typ en vecka, så har jag spridit ut intaget över dagen.

   Lycka till!
   Åsa

 11. L
  L says:

  Fantastisk läsning!! Tack för en bra sida. Är bara 41 år men känner igen mig så mycket och är i fasen att jag är så ledsen över att vara i förklimakteriet. Vill inte bli gammal än, ju! Önskar så att det fanns fler kunniga läkare och sjuksköterskor och att man kunde prata mer öppet om det, det måste vara flera än jag i min umgängeskrets som känt eller känner samma tänker jag. Det är så skönt att känna igen sig och ta hjälp av andra, jättehärligt med en sån sida som din, tack!!

  • Åsa
   Åsa says:

   Tack för din kommentar Lotta!
   Jag konstaterar att nu, när jag är 55, så har jag inte ett spår ont i ryggen längre. Alla idéer om att jag kanske satt fel, spände mig osv, har alltså skrotats. Det har helt enkelt varit så att hormonstatusen i min kropp gjort att jag reagerat med bl.a. värk i ryggen. Jag fattar att du inte vill bli gammal, men kanske är det så att när du kommit igenom den här cirkusen, så kanske du är riktigt pigg och glad?

   • Lotta
    Lotta says:

    Hej igen! Jag läser det här inlägget om och om igen för här är enda stället jag läst om ryggvärk. Hur ska man stå ut, tänk om jag ska ha det så här i 10-15 år? Sökte du läkare? Upplever precis som du att det blir värre av träning, vilket gör det deppigt eftersom klimakteriebesvär i övrigt ska bli bättre av motion…

    • Åsa
     Åsa says:

     Hej Lotta! Alla besvär kulminerade under en period på kanske 5 år, men före och efter så trappades de upp och sen ner. Men det var ett helvete. De här gulliga råden om att man ska se till att motionera för att minska övergångsbesvären var inte till för mig. Jag var glad om jag kunde kala ryggen hyfsat, om jag orkade hålla mig vaken om dagarna, om jag fick sova hela nätter…

     Jag sökte inte läkare just för ryggen, men jag sökte läkare för totalen av mina problem och det som jag tyckte var allvarligast var när jag kände oro och ångest. Då fick jag östrogen och det lugnade oron och minskade nog till att börja med ryggvärken – här minns jag lite luddigt, men det kan vara så att ett av skälen till att jag sen slutade med östrogen var att jag på nytt fick mer ryggvärk. Fast, när jag slutade med östrogen så var det liksom dags för det. Nu har jag varit utan i två år och häpnar fortfarande över att jag kan göra rent i kattlådan utan att det gör ont i ryggen…

 12. E.
  E. says:

  Tack, bra och informativt! Det som är fint med webben är att en text som skrivits 2013 kan komma upp som helt relevant och aktuell i sökmotorerna år 2017 också.

 13. Anita Ahonen
  Anita Ahonen says:

  Hej tack för en utförlig text om allt man kan gå igenom vid klimakteriet. Jag hållet på att kollar upp mig själv med läkare och blir livrädd när man googlar symptom men har nog alla ovanstående som du skrivet om samt stt även min man kände igen mine besvär Synd att det skrivs så lite och att man talar så lite om klimakteriet. Det måste vi ändra på Tack

Kommentarer ej möjligt!