Läkare som lyssnar

För lite över ett år sedan skrev jag ett blogginlägg om läkare som inte lyssnar. Då hoppades jag på att den nye läkaren jag skulle träffa i oktober skulle vara bättre. Det är han! Han är den bäste neurolog jag någonsin gått till. Fatta vilken lättnad.

Intresserad

Han lyssnar och han är intresserad av allt jag testar på egen hand.
– Jag får lära mig så mycket av dig, säger han.

Wow! Alltså, en läkare kan ju väldigt mycket mer än mig om smärta, nerver, mediciner och mycket mer. Men jag är troligen bättre på att snoka upp information om migrän och metoder som har en chans att göra mig bättre. Jag är som en försökskanin som genom åren provat så otroligt många metoder och medel i jakten på att hitta sätt att må bättre. Självklart har jag en del kunskaper och erfarenheter som en läkare inte har.

Många läkare kan fnysa åt mig när jag berättar om någon intressant artikel eller något jag provat, men min nuvarande läkare är nyfiken, som jag. Han gillar att jag letar rätt på nya saker.

Målet är ett bättre liv

Min förre läkare hade fokus på att räkna antalet triptantabletter jag tog. Om detta fokus på mängden triptantabletter gjorde att jag mådde sämre tog han inte hänsyn till. Jag blev otroligt stressad av detta och våndades varje gång jag skulle träffa honom. För att göra honom nöjd gick jag med på att testa igenom det batteri med förmodat förebyggande mediciner som alla migräniker med kronisk, daglig migrän får testa: beta-blockerare, anti-depressiva och blodtryckssänkare (som jag förstås redan provat för flera år sedan utan resultat), men jag mår alltså inte bra av sådana mediciner. Inte heller förbättrar de min migrän så pass mycket att det är värt mödan.

Min nuvarande läkare delar min uppfattning att det viktigaste är att jag har ett bra liv. Då kan jag till exempel jobba med att promenera oftare eller att gå ner i vikt. Sådant som gör att jag trivs bättre och blir gladare. Samtidigt fortsätter jag ju oupphörligen att testa nya sätt att få min migrän att minska.

Förtroende

Min nuvarande läkare litar på mig. Han förstår att jag är en självgående maskin som kör på och letar rätt på nya metoder och medel att testa hela tiden. Han tycker det är roligt att jag är sådan, ”det är viktigt att vara positiv”.

Jag känner mig avslappnad och glad när jag pratar med honom.

Tack vare att han litar på mig och lyssnar på mig så ger han inte heller korkade råd som gör att jag mår sämre, så som den förre läkaren gjorde hela tiden.

Det är så otroligt skönt att den infekterade situationen med min förre läkare har ersatts av en positiv och konstruktiv situation med min nuvarande läkare.


Gå gärna med i gruppen Migränrebellerna på Facebook!

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *