Sötningsmedel och förkylning

Idag går det inte att hitta något tuggummi som är sötat med vanligt socker och endast ett par sorters halstabletter som är sötade med vanligt socker. Det är förstås logiskt uttänkt från tillverkarnas sida – man ska inte behöva vara rädd för att få hål i tänderna när man tuggar tuggummi eller suger på en halstablett.

Problemet är att om man stoppar i sig för mycket artificiellt sötningsmedel, så får man ont i magen. Jag antar att folk är olika känsliga för sånt, men i det här huset krävs det inte så stora övertramp i antal tabletter för att magarna ska börja bråka. I vanliga fall är det inte så stort problem, men när vi blir förkylda är läget ett annat… då börjar man gärna knapra halstabletter på löpande band, häller gärna i sig c-vitaminbrus, har kanske köpt Bafucin (också med artificiellt sötningsmedel) och varvar med tuggummi för att det smakar illa i munnen.

Roine klev in på ett apotek för att fixa halstabletter, c-vitamin och tuggummi och insåg att alla produkter han kunde hitta innehöll artificiellt sötningsmedel. När han påtalade detta för expediten svarade hon ”Oj, det har vi aldrig tänkt på!”.

Men hallå? Det är i sådana lägen som jag undrar lite över hur de tänker på apoteken. För oss är det självklart att i förkylningstider ALLTID välja halstabletter med riktigt socker, därför att vi inte vill ha ont i magen. De sorter som finns är Vicks och Karamellpojkarnas – i övrigt tror jag att allt har fusksocker.