Hur känns qi?

Allt detta prat om qi, livsenergi… Om man inte har ”känt qi” hur ska man då känna igen det? Vad är det man känner när man känner qi?

Jag tror att det kan vara lite begränsande om man ger sig på att förklara hur qi känns, därför att jag i grunden tror att var och en måste hitta sin egen känsla för qi. Men om jag litar på att ni som läser är vuxna människor som tar ansvar för er egen förmåga att känna qi, så att ni inte tror att det är ”rätt” bara om ni känner så som jag beskriver det, så vågar jag mig ändå på ett försök. Upplevelsen av qi är subjektiv.

  • När jag aktiverar qi i mina händer pirrar det i handflatorna och de blir varma. Ungefär som när man klappat händerna intensivt på en konsert.
  • När jag fyller på med qi kan det vara en känsla av att värme sprider sig i kroppen, eller också som att jag fyller på med ”ljus” – hur nu ljus känns?
  • När jag samlar qi mellan mina händer känns det som att det finns ett ”motstånd” i luften. Som att luften är tjockare.
  • När jag lyfter mina händer kan det kännas som att qi är med och lyfter.
  • När jag håller vissa positioner kan det kännas som att händerna stöttas upp av qi.

Ibland kanske qi kan liknas vid en ”mjuk vind” – hur förklarar ni hur det känns när vinden smeker er kind?

Det här var lite förvånande att upptäcka, att det känns så påtagligt. Men fortfarande vet jag inte säkert vad det är som känns. Är det blodcirkulationen som kommer igång? Kan man ”lura” händerna att känna qi i luften? Eller är det faktiskt kroppens egen energi som känns i olika, svaga spänningsfält? Jag har ingen aning.

Om jag när som helst börjar prata om qi eller kanske visar lite snabbt hur man gör med händerna, så kommer direkt en känsla av qi i handflatorna.