Minskar vikten med QiGong?

Det finns speciella rörelser för den som vill gå ner i vikt med qigong men jag har ingen personlig erfarenhet av hur det fungerar. Däremot sa mina qigong-instruktörer att vikten skulle normaliseras med den träning jag lärt mig. Det innebär inte att man blir pinnsmal, men att man får en ”hälsosam” vikt. (Omvänt betyder det att underviktiga personer kan räkna med att lägga på sig ett par kilo om de tränar qigong.)

Men, hur går det till?

Jag tror att de flesta som tränar qigong märker ganska snabbt att magen kommer i ordning, arbetar mer regelbundet och att den blir lite plattare. Jag tror att tarmen rensar ur bättre och att man får mindre gaser. (Även om det inte låter så trevligt att skriva om). Det gör att man får en upplevelse av att man blir lite smalare – byxorna sitter lite lösare.

Något annat som händer är att blodsockersvängningarna planar ut lite. Det här är alltså en så pass kraftfull effekt att mina instruktörer upplyste om att det kunde få konsekvenser för diabetiker – de måste vara observanta för att kunna justera sin insulin-medicinering. Jag märker idag att jag varit mindre hungrig eller ”sugen på något litet” på eftermiddagen.

Sen påstås det att qigong också påverkar förbränningen i kroppen, detta kan jag svårligen bevisa och vet inte heller hur det ”känns” ifall det är så. Men är det så, har det förstås också med viktminskning att göra.

Därtill kommer effekten av att man blir piggare, det betyder förstås att man blir sugen på mer fysisk aktivitet.

Så, sammantaget är det inga konstigheter och inget magiskt. Tränar man qigong regelbundet kommer kroppen att påverkas – det vore mer konstigt om den inte gjorde det.