Herbalife tar avstånd från de säljare som använder medicinska argument

Jag noterar med stor tillfredställelse att Herbalife nu fått de amerikanska myndigheterna på sig därför att deras säljkår använder medicinska argument för att sälja deras produkter. De har straffat 600 distributörer av det skälet.

Ett blogginlägg jag skrev om FitLine fortsätter att attrahera läsare och kommentarerna haglar in. FitLine och Herbalife har ett gemensamt problem i detta med att deras säljare/distributörer använder medicinska argument när de säljer sina produkter. Det är lätt att se om man läser kommentarerna till mitt tidigare blogginlägg om FitLine. Man pratar om hur FitLine i det närmaste botat personer med diabetes, högt blodtryck, fönstertittarsjuka, högt kolesterol, psoriasis, MS, EDS, fel på sköldkörteln…

Jag vet hur argumentationen bland Herbalifes säljare var på 90-talet och det lät precis likadant. Jag har svårt att tro att detta är någon slump utan ser detta som en medveten strategi från respektive företag. Officiellt utger man sig för att endast vara ett kosttillskott (i Herbalifes fall också ett preparat för viktminskning), men inofficiellt, i mötet mellan distributör/säljare och kund ingår det i argumentationen att dra en massa exempel på personer som fått medicinska, positiva effekter. Eller, ännu bättre, vid större säljmöten/informationsträffar, låter man sådana personer vittna om sina positiva effekter och på det viset står företagen fria från ansvar för berättelserna – det är ju någon annan som berättar.

Jag tror inte att det finns en enda person som köpt vare sig Herbalife eller FitLine utan att få med sig minst en handfull exempel på personer som upplevt medicinska, positiva effekter.

Man kan se detta från två håll. Antingen accepterar man att de här ”kosttillskotten” har medicinska effekter och då ska de klassas som naturläkemedel. Vilket också innebär att konsumenten ska informeras om eventuella biverkningar och inte som idag att man lättfärdigt viftar bort frågan om biverkningar med att ”det finns inga biverkningar, en del upplever förstförsämring”. För, med tanke på reaktionerna på mitt blogginlägg vet jag ju idag att det finns biverkningar.

Eller så står man med rak rygg och säger att ”detta säljer vi uteslutande som kosttillskott” och ger raka och tydliga instruktioner till sina distributörer/säljare och slutar att använda sig av medicinska vittnesmål på säljmötena.

Det finns en anledning till varför den här typen av produkter säljs via Multilevel Marketing och det är knappast för att göra produkten billigare eller för att få till en kortare distributionskedja. Jag har svårt att tänka mig en mer ineffektiv säljkedja faktiskt – en himla massa länkar som är helt onödiga. De mer normala säljorganisationerna med en grossist i varje land ger helt klart kortare säljkedjor. Nä, skälet till varför både Herbalife och FitLine säljs via Multilevel Marketing är förstås att företagen insett att de inte tjänar tillräckligt med pengar på att sälja via etablerade hälskostaffärer eftersom de jobbar seriöst och inte accepterar vilka produkter som helst. Genom att jobba bakom kulisserna med sina otroliga distributörsnätverk, kan man fortsätta att bygga en image som ger ett löfte om medicinska effekter utan att själva behöva stå upp för dessa påståenden.

FBI undersöker just huruvida Herbalife använder sig av pyramidförsäljning.
En dokumentär där fd Herbalife-distributörer berättar om hur det var – skakande!

3 kommentarer
  1. Mari Lundin
    Mari Lundin says:

    Om enskilda personer som förmedlar exempelvis Fitline-produkterna PÅSTÅR att dessa produkter på något sätt skulle BOTA någonting, så ska de omedelbart anmälas till PM-Sweden. Det finns inga kosttillskott i Världen som Botar någonting. Jag använder sedan 3 år tillbaka, dessa produkter och mår fantastiskt bra, men skulle aldrig någonsin påstå detta, att de skulle bota någonting!! Vad har du fått den uppgiften ifrån, skulle jag vilja veta.

  2. Mari Lundin
    Mari Lundin says:

    Gällande den andra diskussionen kring pyramidspel, så har Pm-International helt frivilligt låtit sin verksamhet granskas utav Tysklands Högsta Domstol, då även Pm-International har blivit beskyllda för Pyramidspel. Sedan 2012 sitter det nu en stämpel på kataloger som följer med varje ny Teampartner, att företaget är granskat rakt igenom i sitt försäljningssätt, och det är inget pyramidspel. Om man så önskar, så är möjligheterna till en fantastisk egen verksamhet, som man kan leva på och styra sin arbetstid precis som man själv önskar, fullt möjlig. Jag tycker att det är ett enastående sätt att få bestämma helt och hållet själv över sitt liv och ta eget ansvar vad det gäller hur man önskar lägga upp sin dag och ekonomi.

Kommentarer ej möjligt!