Framtiden – vad händer?

I tisdags höll jag en föreläsning om sociala media och marknadsföring och en deltagare frågade mig om vad jag tror händer i framtiden med allt det här… Jag baxnade inför frågan. Vad ska man svara? Det är ju exakt helt omöjligt att veta!

Men så tänkte jag lite till idag. Kanske finns det ändå några spår att gå på?

  1. Apple regerar. De vanliga konkurrenterna springer benen av sig för att kopiera pekplattor och användargränssnitt. Detta oroar mig inte ett dugg. Att de vimsar runt och slösar bort pengar på att härma är mest pinsamt. Men, om det skulle dyka upp någon som kan konkurrera på ett nytt och oväntat sätt med en idé som inte skapats för att härma Apples lösningar, utan som är originell, visionär och som gör livet bättre för människor – DÅ har vi något att höja på ögonbrynen åt. En sådan idé skulle jag förstås verkligen vilja se, för även om jag älskar Apple, så älskar jag också sann kreativitet och idéer som kommer från hjärtat. (Just, det är ju därför jag älskar Apple…)
  2. Cloud-lösningar. Apple’s iCloud tillsammans med andra moln-lösningar kommer på sikt att fasa ut behovet av lagringsutrymme på den egna datorn. Under förutsättning att tillgången till internet blir tätare och snabbare. Det är spännande. Vad innebär det för våra inomhusmiljöer? Kommer vi att omge oss med ännu fler skärmar i olika storlekar som har olika funktioner kopplade till molnet?
  3. Smarta energilösningar och system för återvinning. Redan idag får Apple kritik för att de inte lägger mer tid på att datorer återvinns eller kanske skänks vidare till utvecklingsländer så att skolbarnen får tillgång till datorer. Jag tror att alla tillverkare av elektroniska prylar måste bli bättre på att utveckla smarta energilösningar och bygga in återvinningsbarhet.
  4. E-böcker på svenska… Jag undrar vad det är som bromsar och gör att den svenska e-boksmarknaden inte riktigt fått fart. Själv handlar jag oftast (så gott som bara) engelska e-böcker på Amazon och läser dem i deras Kindle-app.
  5. Betala med iPhonen. Redan idag har PayEx utvecklat en app för betalningar med iPhone. Det vore häftigt om just deras app skulle bli branschledande, men jag gissar att det finns många konkurrenter. I vilket fall är jag säker på att iPhonen kommer att få en riktigt roll för pengatransaktioner.
  6. Facebook och Google+, hm, svårt! Första frågan är om Google+ kommer att få lika många användare som Facebook. Andra frågan är om Facebook kommer att klara av att hantera sina 750 miljoner användare – redan idag känns Facebook ganska ofta lite darrigt och för varje uppdatering tappar man som användare tråden en smula. Google+ största utvecklingspotential ligger antagligen i om Facebook sjabblar till sitt användargränssnitt och tyvärr verkar de vara ute och halka lite… Men, det kommer att ta ett tag innan Google+ kommer upp i 750 miljoner användare. Facebooks största styrka är just antalet användare. ”Alla” är med – utom de sista överlevande envisa…
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *