Apple – tjohooo!

Jag är definitivt ingen börsanalytiker. Ända tills nyligen hade jag inte ens några aktier utan det närmaste var att jag hade några fonder. Men jag har varit ett Apple-fan sedan 1989 och precis som en massa andra har jag ångrat att jag inte varit smart nog att köpa aktier i Apple på den tiden då allt började… Men, jag hade å andra sidan inte heller pengar att köpa dem med, så det är mer en hypotetisk fråga…

Hursomhelst, om man vill ha aktier i Apple så måste man köpa dem och den 20:de januari skickade jag ett mail till min bankkontakt. Det var en fredag och hon ringde inte tillbaka förrän på måndagen den 23:e. Vi kom överens om hur det skulle gå till, bland annat jag måste skaffa en depå via internetbanken och hon påpekade att det inte var så vanligt att de fick hantera aktieköp i USA.

Efter telefonsamtalet insåg jag att Apple just var i färd med att släppa sin kvartalsrapport och jag skickade ännu ett mail till min bankkontakt ”Var snälla och skynda er!”. Nästa dag fick jag ett telefonsamtal från en annan kvinna på banken som hanterade mitt aktieköp och vid lunchtid skickades min order iväg.

Jag är så glad över att affären blev klar den 24:de januari och om du kollar Yahoo Finance’s chart for Apple så fattar du varför.

Okej, vad händer när man har köpt aktier? Som jag sa, jag har varit ett Apple-fan sedan 1989 och därför har jag följt nyheterna om Apple med stort intresse, men nu följer jag dem också ur ett finansiellt perspektiv och jag är hänförd, ja jag tappar nästan andan när jag försöker fatta innebörden av det som händer. Apples utveckling är verkligen fantastisk. De har inga reella konkurrenter – jo, okej, det finns flera produkter som gör anspråk på att vara konkurrenter, men hallå, kom igen? De flesta av dem är bara dåliga kopior och resultatet är generande. Faktiskt verkar ändå Windows Phone ha gjort något annorlunda med sitt användargränssnitt och det är en lättnad och jag tycker att de är värda en hel del cred för det – men jag vet inget om hur det egentligen fungerar.

En del personer som kan mer om finanser än mig känner att de vill sprida klokheter och varna mig – fast egentligen har de inte någon speciell kunskap om Apple, jag vet mer än vad de gör. Jag ser ett företag som följer sina egna mål och fortsätter att ta fram excellenta produkter. Produkter som sätter standarden och som tvingar andra företag att prestera bättre (och när de inte kan det, så kopierar de som Samsung… suck). Apples finansiella resultat är häpnadsväckande och även fast jag är ett Applefan är det svårt att föreställa mig att det är så här det blir när ”alla” börjar förstå att Apple gör enastående produkter.

Det finns några mörka moln på himlen (och iCloud är inte ett av dem, ha ha) som ett par juridiska processer och så kallade ”patent-troll”. Det mörkaste molnet för närvarande är dock arbetsförhållanden på Foxconns fabrik i Kina. Det här är en trailer till gårdagens reportage gjort av ABC News som var inbjudna av Apple tillsammans med Fair Labor Association.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Här följer en lite längre vido, men jag antar att det finns en ännu längre dokumentär, men den har jag inte kunnat hitta.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Så, vad tänker jag om Foxconn? Till att börja med så genomgår Kina en stark utveckling vilken innebär att massor är under förändring. Läs det här stycket från ABC News:

As China’s largest exporter, only the government employs more people than Foxconn, and the company earns more revenue than their next 10 competitors combined. Apple may be their most famous customer, but Foxconn also churns out products for Sony, Dell, Hewlett-Packard, I.B.M., Motorola, Toshiba and other major brands, keeping the details of each production line wrapped in total secrecy.

In order to make gadgets like the Xbox, the PlayStation and the Amazon Kindle this campus employs 235,000 people, roughly the population of Orlando, Fla.

And everywhere you look, on every factory and dormitory, in every stairwell and atrium, are suicide nets.

Det är min starka övertygelse att första steget för att lösa ett problem är att identifiera problemet och jag tycker inte att det finns någon tvivel om att både Apple och Foxconn är medvetna om problemet vid det här laget. Dessutom har de anslutit sig till Fair Labor Association. Jag är övertygad om att de kommer att göra arbetsförhållandena bättre ända tills de är acceptabla och att det kommer att påverka många fler företag som också tillverkar elektronikprodukter i Kina.

Jag tror också att money talks – de har inte så mycket annat val än att ta tag i problemen och eftersom Apple har visat sig vara ett intelligent företag, så kommer de att lösa det här. Så, det här är ett mörkt moln just nu, men det kommer inte att vara för evigt.

I själva verket är Kina också den mest lovande marknaden för Apples produkter just nu. På Tech Fortune, CNN Money, kan du läsa nyheten om att Apple just dubblat sin potentiella, identifierbara marknad i Kina.

How big a deal is this? To put it in perspective, AT&T (T) sold 7.4 million iPhones last quarter — Apple’s biggest ever — Verizon (VZ) sold 4.2 million and Sprint (S) 1.8 million.

————

But sales won’t begin in earnest until Apple offers a 4G version of the iPhone that can run on China Mobile’s broadband network.

Huberty estimates that once that happens — perhaps as early as this fall — iPhone sales in China could quickly grow to 40 million a year.

Tja, och snart släpps iPad 3 och sen iPhone 5, nämnde jag det nya OS:et – mountain Lion… Jag tror att jag kommer att hålla ett fast tag om mina Apple-aktier ett bra tag till.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *