Animera i Keynote?


Här är Åsas Julsaga, en liten animerad film som jag gjort hela vägen från idé till färdig film. Jag drar igång sådana här projekt därför att jag tycker det är roligt, men jag hinner ju aldrig lägga tid på att göra allting rätt från start eller finputsa in i minsta detalj. Det går åt tillräckligt med tid ändå.

I alla fall. Om någon är intresserad av hur det går till, så kommer här en liten beskrivning.

 1. Skriv manus.
 2. Skissa ett bildmanus, fundera över bildlösningar.
 3. Gör alla illustrationer. Jag gör dem i Painter och sparar som jpg. Jag jobbar i pixelformat motsvarande visningsformatet i KeyNote, samt upplösning 72 dpi – detta för att redan från start hålla nere storleken, eftersom det i vilket fall kommer att bli stora filer innan allt är klart… (Egentligen varvar jag bildmakande med att lägga in dem i KeyNote)
 4. Lägg in bilden i KeyNote, börja med att använda Alfaverktyget för att frilägga konturer.
 5. I Keynote jobbar jag med effekter för Bild in, Bild ut och Animering.
 6. I just den här filmen har jag direkt i KeyNote spelat in berättarrösten – det gör att jag kan prata och styra bildväxlingarna samtidigt.
 7. Exportera till QuickTime.
 8. Importera till iMovie (jag kör versionen från 2006 – de nyare versionerna begriper jag mig inte på)
 9. I iMovie lägger jag på lite ljudeffekter. Det går också att lägga till andra finesser här.
 10. Exporter till videoformat lämpligt för YouTube.
 11. Ladda upp filmen till YouTube.

Det är lite klurigt med inställningar för format, upplösning etc – där fick jag på slutet ta hjälp av Roine och jag kan inte gå in i detalj på hur han gjorde för att filmen skulle fungera bra på YouTube.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *