I aktiernas värld…

Det är intressant att kliva in i nya världar. När jag köpte mina Apple-aktier klev jag in i ett sammanhang som jag aldrig varit i förut. Jo, jag har sparat i lite fonder, men det är i jämförelse med Apple-aktier lugna gatan. Apple har ökat mer på två månader än vad mina fonder ökat totalt…

Om du hängt med i turerna runt Apple så vet du att aktien har ökat galet mycket i ruskigt tempo just i år. I torsdags studsade aktien 600 dollar för att sen halka tillbaka. Jag är inte säker på vad det berodde på, men av de förklaringar jag läst tror jag mest på att många som köper aktier har en plan för när de ska börja sälja och det är ganska sannolikt att många har satt just 600 dollar som startskott för att de ska sälja. I så fall kommer kursen att börja ticka uppåt igen efter att de som var ivriga med att sälja och håva in vinster har sålt klart.

Aktiemarknaden måste vara världens största gissningstävling samtidigt som de inblandade trippar runt på känsliga tår och spejar vaksamt för att upptäcka varje fara. Grejen är att det räcker med att någon tror att det finns en fara, för att gruppen ska börja backa… Det kan vara så att någon just får för sig att sälja aktier därför att det helt enkelt var planerat och därmed påverkar det ju inte egentligen substansen i bolaget. Men då börjar folk bli lite oroliga och om folk beter sig oroligt så sprider sig oron och plötsligt vill alla springa bakåt och släppa sina aktier. Det där är märkligt.

Eftersom vi lever i en tid då nyheter skrivs och publiceras inom loppet av ett par minuter – om man vill – så dyker det också direkt upp artiklar och notiser om att kursen går bakåt och de som gärna ville få vara coola nog att vara lite före med att förutse att ”det nog minsann kan gå dåligt för Apple också” vädrar morgonluft, fyller sina lungor och andas ut oron i artiklar och bloggar.

Fortfarande fortsätter företaget Apple att jobba vidare. De fortsätter att finslipa sina smarta och attraktiva produkter. De fortsätter att sälja bra – ja faktum är att de i fredags satte nytt försäljningsrekord då Den Nya iPaden började säljas i butik. Det finns inte något tecken på att något går dåligt för företaget Apple. Tvärtom har det just i dagarna avslöjats att Americas Life avslöjande om arbetsförhållanden på Foxconns fabriker till viss del var fejk… så, det tar ju verkligen udden av kritiken, även om det förstås ändå är så att Apple fortsätter att bevaka Foxconn.

Under året förväntas Apple släppa både en upphottning av Apple TV och en iPhone 5. Apple har en massa kosing i kassan och är i princip världens bästa företag just nu. Om allt går som det borde enligt vad jag känner till, så borde aktiekursen stiga lite i nästa vecka, fast det kanske inte blir ett så hysteriskt race som det varit under årets första månader och det kan nog vara bra. Jag tror i alla fall inte att kursen kommer att sjunka på allvar förrän det också händer något allvarligt som är dåligt för Apple. Så naiv är jag.

Well, gott folk, vi får väl se om en vecka hur det faktiskt har gått…

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *