Domen föll till Apples fördel. Så klart.

Eftersom jag gillar Apple har alla stämningar om patentintrång inte undgått mig, men samtidigt har jag inte tillräcklig teknisk kunskap för att i detalj förstå varje liten patentstrid. Rättegången där Apple och Samsung har mötts i en juridisk strid om vem som har kopierat vem har dock haft helt andra dimensioner. Tack och lov så ansåg rätten att Samsung med vilja och uppsåt som kopierat Apple’s iPhone. Av någon anledning blev utfallet inte det samma vad gäller iPad?

Av någon anledning har jag på min andra blogg ÅsaMittiVärlden skrivit om Samsung, men inte här? Där kan du läsa vad jag tidigare skrivit.

För mig är det helt självklart att Samsung har kopierat Apple på ett sätt som allvarligt inkräktar på deras rättigheter som innovatörer och upphovsmän. Hur svårt kan det vara? Antingen bestämmer man sig för att utveckla egna produkter med en självständig ”personlighet” bestående av tekniska funktioner, design och materialval och då ser man till att så långt det är möjligt hålla sig utanför den gråzon där tvivelaktigheter runt kopiering kan uppstå. Eller så gör man som Samsung, undersöker den bästa smartphonen på marknaden i detalj och ser till att kopiera den, bit för bit – vilket ju uppenbarligen är vad de har gjort. Klantskallarna har ju till och med epostat om detta till varandra så att alla kan läsa hur deras ”utvecklingsprocess” har gått till.

Vi kan aldrig komma ifrån att en viss del av ”inspirationskopiering” är en del av utvecklingen. Men då är det på ett sunt sätt. Man ser hur någon löst ett problem, ser hur någon annan löst ett liknande problem och så smälter man ihop det till något nytt. Det är ofta så man definierar kreativitet. Om man följer bilder av hur tekniska prylar utvecklats från tidernas begynnelse så kan man självklart se att vissa typer av lösningar följer varandra genom åren. Men när det fungerar på ett sunt sätt så gör var och en sin tolkning så att säga.

Min första undran är hur Samsung kan vara så fräcka som de har varit? Min andra undran är hur Samsung kan vara så korkade som de har varit? De har verkligen bränt sitt ljus i båda ändar. Flera av deras produkter blir sannolikt förbjudna att sälja i USA som är en betydande del av deras marknad, de får betala över en miljard dollar i böter och de har närt ett gäng utvecklare som tvingats att specialisera sig på kopiering istället för innovation, samtidigt som de gjort sig ovän med kunderna till deras legotillverkning av elektronikdelar. Sugen på att köpa en Samsungaktie? Nä, skulle inte tro det va…

Samsung är underleverantör av delar till Apple. Samsung har också varit (eller om de ännu är det?) underleverantör till Sony. I båda fallen har Samsung passat på att kopiera företagens respektive produkter. I Sonys fall har det lett till katastrofala följder – de avskedar folk för fullt, till och med här i Sverige. Gissa om Apple och Sony är sugna på att fortsätta att köpa sina delar från Samsung? Tyvärr hittar jag inte den artikel jag läste om detta – jag ber att få återkomma om jag hittar den.

Det lär också bli så att Samsung inte längre får sälja en del av sina produkter i USA. Att de bara vågade ta den risken? Och så hör man klagokören oja sig! De tycker att det är en förlust för amerikanska folket, domen inkräktar på deras valmöjligheter, domen kommer att göra det så svårt för utvecklarna, oj oj oj! Det tror fan det att det ska vara svårt för utvecklarna! Det ingår väl i jobbet att det är svårt att komma på bra lösningar? Vad är det för lata typer som sysslat med ”kopieringsutveckling”? Om de verkligen vill något med sina jobb, om de också vill ”make a difference” så borde de jubla nu när gränsen för det tillåtna har fått fasta former och de måste tänka på ett annat sätt. Think outside the box. Faktum är att vi alla kan jubla åt att världen nu kan se fram emot en annan typ av utvecklingsarbete som kanske ger större utrymme för innovatörer att testa verkliga innovationer så att vi alla kan ha glädje av nytänkande istället för lamt kopierande där Apple fungerat som dragmotor.

Dessutom är Samsung inte ensamma om att syssla med kopiering bland Androidutvecklarna. Google har helt enkelt varit för slapphänta med att ge tillgång till utveckling av Android-prylar. Anhängarna har pratat sig varma för hur härlig och öppet och valfritt det är i Androidvärlden jämfört med Apple. Tror fan det om man kan fara fram som blådårar utan hänsyn till andra… Plus att inte ens utvecklar gillar att utveckla för Android eftersom androidanvändare inte gillar att betala för sina appar – allt ska ju vara gratis och fritt. Iphoneanvändare gillar däremot att betala. De uppskattar uppenbarligen arbetet som ligger bakom.

De som bör få en positiv effekt av domen är Microsoft och deras Windows 8 för både dator och mobila enheter. För, vad är det som de har gjort? Jo, just det, de har försökt ta fram ett operativsystem med en egen personlighet. Heder åt Microsoft. Dessvärre har deras OS inte blivit så väl mottaget, men jag håller tummarna för att de går vidare och gör det bättre.

Jag tror inte att världen blir bättre av att Apple är ensamma om att bedriva innovativ utveckling nämligen. Apple kan också bli lata. Men att hela tiden se att andra åker snålskjuts på de år man lägger på att komma fram till smarta lösningar ger inga positiva signaler och lust att prestera bättre. Nu har spelet återtagit i alla fall en del av de reglerna som gör att spelet känns schysst. Tror fan att vi alla har anledning att vara glada.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *