Leksaker och kreativitet

Ända sedan vi fastnade för Mac-datorer och Apple så har det retat mig när Mac-datorer fått kritik för att vara leksaker. Som en slags ”Barbie-version” av de ”riktiga PC-datorerna” verkar Windowsanhängarna ha tyckt. Medan jag och andra Mac-anhängare snarare betraktat PC-datorer som portabla lekstugor där tekniknördarna har pysslat loss och pillat med delar och buggiga program så att de knappt lyckas få något alls att fungera.

Båda versionerna av verkligheten kan äga sin riktighet, men först idag har jag äntligen kommit på en anledning till varför det hypotetiskt skulle kunna vara bra att de här PC-lekstugorna faktiskt lever ett parallellt liv till Apple. Ja, det är kanske lite skämmigt att jag inte tänkt så här innan, men men, även solen har fläckar…

Det handlar i båda fallen om kreativitet. Mac har sedan start kopplats till kreativa människor så som mediafolk, fotografer, författare, filmmakare, konstnärer likväl som kreativa akademiker som forskar. De här människorna har inte haft råd att slösa bort sin kreativa tid på att pilla med datorer som inte fungerar. För dem har den kreativa vinsten legat i att deras mac-dator har gett dem ännu fler och bättre kreativa möjligheter att skapa, förklara, visa och så vidare.

Idag har jag äntligen fattat att det förstås finns en massa PC-användare som också anser sig vara kreativa. Skillnaden är att deras skaparlust inte handlar om samma sak. Deras skaparlust handlar just om det datortekniska. Glädjen i att koppla ihop, bygga till och känna att det är man själv som lyckats få byggklossarna att fungera i en viss konstellation. Följt av glädjen i att strax därefter börja fundera på nästa sätt att kombinera de här byggklossarna.

Därmed kan jag äntligen se nyttan med PC-datorer. Alla struliga, buggiga, hemmakomponerade datorer har förstås tjänat som fantastiska skolor för ett par generationer av tekniksugna ungdomar och vuxna. Det är utbildning som utgått från deras egen lust att lära och ur alla dessa struliga PC-datorer bör det här och där ha kommit fram frön till en hel del livskraftiga idéer som mänskligheten kan ha nytta av.

För de här personerna måste det ha känts som ett rejält hån när Mac-folket har kallat sig för mer kreativa och det har förstås blåst ytterligare fyr i glöden i kampen mellan Mac och PC. Så, all cred till dessa kreativa, teknikpulare som med lust och nyfikenhet lagt så mycket tid på att skaffa sig kunskap om PC-datorer.

Fast (just, jag kan förstås inte hålla mig ifrån en Mac- och Apple-älskares slutkläm…) det förklarar fortfarande inte hur alla de andra, de ”vanliga” datoranvändarna kunde luras till att tro att en dator med ofta inkompatibla komponenter, buggiga program och miljarder virus skulle vara det bästa för dem. För, precis som de klassiska Mac-kreativa användarna vill väl ändå de flesta människor att deras datorer ska fungera så enkelt och smidigt att de knappt märker det?

Inspirationen till det här blogginlägget fick jag från Business Insiders artikel om Windows Phone.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *